FRISS: Ez történt a lengyelországi rakétatámadás után a Barátság kőolajvezetékkel

Több ország ellátása is veszélybe került.

Szijjártó Péter jelentette be Belgrádból szerda délután, hogy a keddi leállás után most alacsony nyomással ugyan, de újraindult a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken. Az információt Gulyás Gergely is megerősítette a szerda délutáni kormányinfón.

Bár kedden átmenetileg leállt a szállítás, a külügyminiszter szerint a műszaki munkálatoknak köszönhetően kora délután

újraindult

az olajszállítás Magyarország irányába. Ugyanakkor továbbra is dolgoznak azon, hogy a normál szinten folytatódhasson a szállítás.

Szijjártó azt mondta, hogy Magyarország energiabiztonsága azokban az órákban sem volt veszélyben, amíg nem volt kőolajszállítás, mert jelentős készletek állnak rendelkezédre. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy néhány napon belül normálisan fog működni.

Kedden azután állt le a szállítás, hogy orosz rakétatalálat ért az áramellátót a belorusz-ukrán határon, ami a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. A találat következtében a Barátság vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások is leálltak.

(via 444.hu)

Valódi Hírek