„Életemben nem féltem ennyire” — Lengyel lakosok mesélték el, milyen volt a becsapódó rakéta közelében lenni

A robbanás helyszínén tartózkodtak.

A robbanás helyszínén készített riportot a lengyel bulvárlap, a Fakt. Beszámolójukban arról írnak, a lakosok azt mesélték, előbb egy éles hangot, majd egy hatalmas robbanást hallottak. Azt is mondták, két rakétát láttak – ezt az információt a lengyel kormány egyelőre nem erősítette meg.

A lengyelországi becsapódás kedd délután történt, amikor az orosz hadsereg éppen gőzerővel bombázta Ukrajnát. Jarosław Wolski katonai szakértő a fotók alapján úgy látja, hogy egy légvédelmi rakéta vagy egy orosz cirkálórakéta okozhatta a tragédiát – írják.

„Két erős sípoló hangot hallottam, mintha rakéták repülnének. Felöltöztem, és idejöttem”

– mesélte a lengyel bulvárlap által megkérdezett egyik lakos, aki a tragédia helyszínén, a gazdaságban volt.

„Az üzem melletti házakban ablakok törtek ki, az autókból is”

– mondta egy másik férfi, akivel sikerült beszélniük.

Stanisław Iwanejko, aki a két halálos áldozat barátja volt, azt mondta a Faktnak, a két hatvanas éveiben járó férfi keményen dolgozott, napok óta a kukoricaföldeken voltak. Nem látta a robbanást, de hallotta.

„Az istállóban voltam, amikor két furcsa hangot hallottam, mintha valami elrepült volna az istálló felett. Nagyon hangos volt, mint ezer decibel…”

– mondta.

A katasztrófavédelem továbbra is a helyszínen van, rögzítik a nyomokat, drónok repülnek a terület felett. A rendőrség kordonja 150 méterrel az üzem előtt áll – írja a Fakt.

A lengyel napilap, a Wyborcza a bulvárlap Fakthoz hasonlóan arról ír, a helyiek arról számoltak be, hogy

két rakéta

hangját hallották.

„Egymás után, egy pillanattal később két hangos csattanást hallottam. Annyira megijedtem, hogy a hideg futott végig a hátamon. Életemben nem hallottam még ilyet”

– mondta a lapnak a Fakt által is megszólaltatott Stanisław Iwanejko.

Az első rakéta a helyiek beszámolója szerint a farmon csapódott be, és teljesen elpusztította a mellette lévő gabonaszárítót. A robbanás után két méter mély kráter maradt a földben, ami a przewodówi gazdaság alkalmazottai által készített, az interneten terjedő mobilos videókon is látható.

A lakosok beszámolói szerint a második rakéta néhány száz méterrel arrébb, egy lakatlan területen csapódott be. A robbanás nem okozott kárt.

A lakosok, akikkel a lap riporterei beszéltek, nem kételkednek abban, hogy orosz rakéták csapódtak be, szerintük a célpont a határ ukrán oldalán lévő Bełz városán átvezető

vasútvonal

lehetett. Ez egyenes vonalban 10 kilométerre van Przewodowótól.

Két órával a robbanások után a rendőrség teljesen lezárta a gazdaságot. Fél kilométerrel a bejárat előtt járőrök állnak, a levegőben egy drón köröz. A hatóságok a sajtót is kizárták a területről, zajlik a nyomrögzítés.

Hrubieszówban válságstábot állítottak fel, a helyi vezetés azt ígéri, délelőtt 10-kor sajtótájékoztatót tartanak.

(via 444.hu)

Valódi Hírek