Egyre többen vannak: Újabb gimnázium jelentette be, hogy csatlakozik a karinthysok tiltakozó akciójához

A budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára jelentett be munkabeszüntetést.

A tanárokat nem szabad, felelős és önálló értelmiségiként kezelik, hanem a központi akarat egyszerű végrehajtóiként — írta közös közleményében a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára, akik kedden jelentették be, hogy csatlakoztak a hétfőn indult tanári munkabeszüntetésekhez.

A 2. kerületi gimnázium tanárai azért csatlakoznak az oktatás tragikus állapota elleni tiltakozó akcióhoz, mert:

  • cinikusnak és lenézőnek tartják a kormányzat kommunikációját, amely erkölcstelennek állítja be azokat pedagógusokat, akik a sztrájkjog kiüresítése miatt végső lehetőségként a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak;
  • úgy látják, a tanárok és diákok túlterheltsége, a pedagógushiány, a korszerűtlen tananyag, a szabad tankönyvválasztás hiánya mind olyan súlyos problémák, amit a döntéshozók nem akarnak ténylegesen megoldani;
  • a közoktatást érintő fontos kérdésekkel kapcsolatban a pedagógusok véleményét figyelmen kívül hagyják;
  • a pályán lévő tanárok többsége megélhetési gondokkal küzd, mivel a jelenlegi kormányzat nem tartotta be a pedagógus életpályamodell bevezetésekor a pedagógusok fizetésére vonatkozó ígéretét, vagyis azt, hogy a pedagógusok bérét mindig az aktuális minimálbérhez kötik.

Közleményükben kiemelték, a tankerületek fellépése a pedagógusok tiltakozásaival szemben következetlen: több kölcseys tanárt elbocsátottak, míg máshol a tanárok hasonló jellegű munkabeszüntetése nem vont maga után ilyen következményeket. Az üzenetüket azzal zárták, hogy hangsúlyozták:

„Mi sem akarunk csendben maradni, és úgy tenni, mintha jól működne az oktatás”.

A közoktatásban dolgozó pedagógusokat, gyógypedagógusokat és óvodapedagógusokat tömörítő Tanárok a Tanárokért csoport hétfőn azt közölte: a Külső-Pesti Tankerületben öt iskola lett jelképesen elzárva, összesen már több mint két tucat iskola csatlakozott a hétfőn indult újabb polgári engedetlenséghez.

A Tanárok a Tanárokért csoport azt is közölte: ha a most munkabeszüntetésbe kezdő pedagógusokat aránytalan retorzió éri, akkor több százan kezdenek hasonló, de ez esetben már határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

(Tanárok a Tanárokért/Facebook / hvg.hu)

Valódi Hírek