Mi történt? Élesen szembekerült egymással Donáth Anna és a Momentum jelenlegi elnöke egy fontos ügyben

Kinek van igaza?

Beszámoltunk róla, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy szombati írásában kifejtette abbéli véleményét, miszerint

„a 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki. Így alakult.”

Gyurcsány arra célozhatott, hogy az elmúlt választásokon nem vált be a sok 1-2 százalékos kispárt koalíciója, ezért egy nagy ütőképes ellenzéki erőt kell a Fidesszel szembeszegezni, ez pedig értelemszerűen a legnagyobb ellenzéki párt, a jelenleg 20 százalékosra mért Demokratikus Koalíció felelőssége, hiszen a DK-t annyian támogatják, mint a többi 6-7 kispártot összesen.

Gyurcsány Ferenc álláspontjával azonnnal szembehelyezkedett a Momentum jelenlegi elnöke, Gelencsér Ferenc, aki az 5200 követővel rendelkező Facebook-oldalán másnap azt írta:

„Szembejött ma egy bejegyzés, amiből az olvasható ki, hogy >>aki nincs velünk, az ellenünk van.<< Ismerős gondolat, de nem jó időket idéz.

Mi a Momentumnál egy, a kormányváltásra valóban képes ellenzéket akarunk megszervezni, nem pedig olyat, ami fölött a múlt miatt vastag és áttörhetetlen üvegplafon húzódik.”

screenshot: Facebook

Csakhogy Gelencsérnek nem is Gyurcsánnyal, hanem saját pártja EP-képviselőjével, és az ő ideiglenes pártelnöksége után a nagy visszatérésre készülő Donáth Annával van vitája.

Donáth ugyanis épp arról beszél az egyik legutóbbi videójában, hogy szerinte úgy tud megerősödni az ellenzék, ha van egy vezetője, aki egy táborba tudja rendezni a Fidesszel szemben állókat.

Donáth emellett több alkalommal arról is beszélt, hogy túl sok kispárt van az ellenzéki oldalon, ami hatékonytalanná teszi a működést, és egy vezető erőre van szükség a Fidesszel szemben.

A különbség mindössze annyi, hogy Donáth ezt a vezető szerepet a DK támogatottságának harmadával-negyedével rendelkező Momentumnak szánná.

NYF-kommentár: Szerencsésebb lenne, ha Gelencsér és Donáth előbb párton belül egymással beszélnék meg, hogy akkor mi a helyes stratégia a Fidesz ellen: a sok kispárt vagy az egy nagy vezető párt.

.

Kapcsolódó cikkünk:

Donáth Anna szerint is egy vezető pártnak kell kiemelkedni az ellenzéki oldalon

.

 

Valódi Hírek