Donáth Anna szerint is egy vezető pártnak kell kiemelkedni az ellenzéki oldalon

De ő ezt a vezető szerepet a bejutási küszöb körüli Momentumnak szánná.

Allítólagos „visszavonulása” óta többet szerepel Donáth Anna, a Momentum leköszönt elnöke, mint valaha.

Donáth az elmúlt hónapokban a vonagáborosodás útjára lépve afféle „kívülálló” Youtube-influenszerként osztja az észt, szuggesztíven a kamerába nézve elemzi a politikát, mintha ő részt sem vett volna az elmúlt évek folyamataiban.

Legfrissebb videójában az ellenzék áprilisi bukásának okai között arról beszél:

súlyos hiba volt, hogy jobboldalról próbálták meg legyőzni a Fideszt

ahelyett, hogy az emberek mindennapi problémáival foglalkozó baloldali politikát mutatta volna fel.

Aprócska probléma, hogy Donáth pártja, a Momentum volt az, amelyik az előválasztás két fordulója között elsőként sietett beállni a saját jobboldali-keresztény-kozervatív voltát ötpercenként hangsúlyozó Márki-Zay Péter mögé Dobrev Klárával szemben.

Kínzó kérdés, hogy egy évvel ezelőtt vajon hol volt Donáth Anna most erőteljes gesztusokkal demonstrált éleslátása.

Donáth arról is beszél a videójában, hogy szerinte úgy tud megerősödni az ellenzék, ha összefog, ehhez viszont kell egy vezető, aki egy táborba tudja rendezni a Fidesszel szemben állókat.

Ebben van igazság, a DK pont ebből a célból hozta létre Dobrev Klára árnyékkormányát, hiszen a friss felmérések szerint a DK háromszor olyan támogatott, mint a Momentum, a DK rendelkezik ellenzéki oldalon a legnagyobb infrastruktúrával, szakértői bázissal, és legnagyobb taglétszámmal (15 ezer fő).

Azokban az országokban, ahol létezik árnyékkormány, az hagyományosan a legerősebb ellenzéki párt politikusaiból áll.

A Demokratikus Koalíció három éve, a 2019. májusi EP-választások idején vette át az ellenzék vezető pártjának szerepét: Dobrev Kláráék akkor 16 százalékot kaptak, és ez az eredményt azóta is őrzik.

A Momentum az EP-választásokon 10 százalékot kapott, azóta azonban senki nem mér nekik ennyit, a legfrissebb Závecz-kutatásban 6 százalékon állnak.

Ambiciózus terv a Momentum részéről, hogy átvegye az ellenzék vezetőjének szerepét, ezt azonban gyurcsányozás helyett szervezetépítéssel, támogatók gyűjtésével, jobb alternatíva felmutatásával kellene megpróbálni elérni.

Donáth videóját itt találod:

.

 

Valódi Hírek