Kiderült: Hiába a válság, Orbánék pofátlan pénzeket pumpálnak minden idők legdrágább magyar filmjeibe

A magyar állam 22 milliárd forintot ad a két „szuperprodukcióra”.

Nagy elánnal folynak a valaha volt legdrágább magyar filmek, a Hunyadi tévésorozat és a Most vagy soha! Petőfi-film munkálatai. A Nemzeti Filmiroda nyilvántartásából az derül ki, hogy a Hunyadihoz a magyar állam 15,7 milliárd forint, a Petőfihez 6,8 milliárd forint közvetlen és közvetett támogatást biztosít, az eddig közölt adatok alapján.

Az NFI tavaly júliusi közleményében jelentette be, hogy „Európa megmentőjéről, Hunyadi Jánosról készül korábban sosem látott nemzetközi léptékű tévésorozat külföldi partnerekkel, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és a TV2 közreműködésével”.

Idén augusztusban az is világossá vált, hogy az osztrák ORF közszolgálati televízió első külföldi tévétársaságként csatlakozott a projekthez. A tízrészes sorozatot az ORF vetíti majd Ausztriában, míg a magyar TV2 kereskedelmi tévé Magyarországon és Szlovéniában — közölte a produkció kommunikációs cége az MTI-vel.

A közlemény arról számolt be, hogy a produkciót az NFI, a TV2, az osztrák ORF és a német Beta Film finanszírozza. Executive producere a magyar származású kanadai Robert Lantos (Serendipity Point Films), producerei Hazai Cecília és Hazai Kinga (Twin Media), Krsko Tibor (HG Media), a német Beta Film részéről Koby Gal-Rada, valamint az osztrák MR Filmtől Oliver Auspitz és Andreas Kamm producerek. A forgatás 2022. július végén vette kezdetét.

A Magyarországon gyártott filmalkotások nyilvántartását és a támogatásainak ellenőrzését végző Nemzeti Filmiroda adatbázisában azonban az látható, hogy a Hunyadi-sorozat költségvetésének döntő részét magyar állami támogatásból fedezik.

A tízrészes sorozatot 17,503 milliárd forint tervezett költségvetéssel vették nyilvántartásba,

ez a Magyarországon elszámolható filmgyártási költség összege, és ebből 15,722 milliárd forint a közvetlen és közvetett állami támogatás.

A Hunyadi gyártására közvetlenül juttatott állami támogatás 10,6 milliárd forint. A közvetetten rendszeren keresztül igénybe vehető állami támogatás a Filmiroda adatai szerint, 5,119 milliárd forint.

A Petőfi-filmként aposztrofált Most vagy soha! című mozifilm nyolcvan napos forgatása szeptemberben befejeződött — jelentette be másfél hónapja az NFI. A Rákay Philip, Szente Vajk és Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő film követi az 1848. március 15-i forradalom kitörésének főbb eseményeit, de azt fiktív cselekményszálakkal és karakterekkel toldja meg és egy „szórakoztató kalandtörténetet mesél el a márciusi ifjakkal”.

A Most vagy soha! játékfilmet a Filmiroda

6,564 milliárd forintos költségvetéssel vette nyilvántartásba,

amelyből 4,595 milliárd forint a közvetlen, a fennmaradó rész a közvetett állami támogatás.

A Most vagy soha! gyártói, a Pilvax Film Kft. és az előkészítést végző Lumiere Film & TV Kft., Fülöp Péter és Csincsi Zoltán producerek cégei, eddig a 2020 májusa és 2022 májusa közötti időszak kiadásairól nyújtottak be számlát a Filmirodának, amely

összesen 2,6 milliárd forintos költés után állított ki közvetett támogatásra jogosító igazolást 797 millió forintról.

A Pilvax Filmnek az NFI idén júniusban 30 millió forintot ítélt meg a „filmterjesztést elősegítő marketing tevékenységre” is.

(napi.hu)

Valódi Hírek