DK: A kormány több tízezer embertől veszi el az egészségügyi ellátást!

Az Árnyékkormány szerint csak az önkormányzatok tudják biztosítani a rendelők működését.

„Itt állunk a Csengery utcai szakrendelő előtt. Ez a szakrendelő biztosítja terézvárosiak járóbeteg szakellátását, háziorvosi ellátását, fogászatát, és a védőnői szolgálatot is. Terézváros önkormányzata az elmúlt 3 évben 1 milliárd forintot fordított a rendelő fejlesztésére. Ennek ötven százaléka a rezsire ment, az itt dolgozók jutalmazására, a másik ötven százalék pedig azokra a fejlesztésekre, amire a kormány nem volt hajlandó pénzt adni.”

— mondta Dr. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője és környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere. Példákat is mondott: ilyen a röntgengép és az EKG is.

A politikus szerint mindezt a kormány is megtehette volna, de nem akarta: a terézvárosi önkormányzatnak kellett mindezt megcsinálnia.

Elmondta, hogy most a kormány úgy döntött,

elveszik a rendelőt

az önkormányzattól.

„Nem engedjük, küzdeni fogunk azért, hogy Terézváros tulajdonában maradjon a szakrendelő, hisz akkor biztosított az itt élők ellátása, ha az önkormányzat is odafigyel erre.”

— jelentette ki Oláh Lajos. Hozzátette: ez nem egyedi jelenség a kerületben, országosan is problémát jelent.

Ezen a ponton Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter vette át a szót.

„Országszerte óriási izgalmat és nagyon nagy bizonytalanságot keltett a kormánynak ez az átalakításnak csúfolt, egyébként megosztó és megszorító csomagja.”

— kezdte.

Kijelentette, hogy mindent elmond a kormány terveiről, hogy a 90 oldalas anyaghoz a Magyar Orvosi Kamara egy 10 oldalas kritikát írt.

Komáromi Zoltán és az Árnyékkormány úgy gondolja, eljött az ideje, hogy felszólaljon az önkormányzat is, mert országszerte 50-60 milliárdot raknak bele az egészségügy fejlesztésébe. Így, hogy a kormány átveszi a rendelőket, semmiféle garancia nincsen, hogy megmarad az a kapacitás, ami ki tudja szolgálni a teljes lakosságot.

A politikus elmondta, ezzel az orvoshiány csak tovább nőhet, mert a rendelőkben dolgozók nem akarnak majd bizonytalan munkakörülmények között, másik kórházban dolgozni, ahonnan bármikor áthelyezhetik őket.

A sajtótájékoztató végén Oláh Lajos bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a Csengery utcai rendelő megmentéséért.

Videó:

 

Valódi Hírek