Rácsaptak a vészcsengőre a kutasok: nem tudnak tankolni az autósok, ha nem lép a kormány

Nem húzzák sokáig.

A Független Benzinkutak Szövetségének számos tagja még nem kapta meg a jogszabályban meghatározott kormányzati támogatást, emiatt arra kell számítani, hogy benzinkútjaiknál készlethiány lép fel a hatósági áras termékekből — hívja fel a figyelmet a szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A készlethiányt csak úgy tudják egyensúlyba hozni a szabályozás által rájuk erőltetett nyitvatartással, ha

napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be

— jelezték.

A szövetség arról írt: a tagságuk értékelte a kormányzati ígéretet, amely szerint a kisbenzinkutak számára meghatározott támogatásokat augusztus végéig kifizetik, és megállapította, hogy november elején még mindig jelentős azok száma, akik még nem kaptak semmit, emellett olyanok is vannak, akik a támogató okiratot ugyan megkapták, de a pénzt még nem.

Sérelmezik továbbá, hogy 2022 IV. negyedévére még nincs döntés a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról.

Az FBSZ közölte: a támogatás hiányában csak úgy tudja fedezni a hatósági nagykereskedelmi áron beszerezhető, és hatósági kiskereskedelmi áron (480 forint/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket (beleértve az extraprofitadót is), ha napról napra kevesebb árut vásárolnak, és az így felszabaduló forgóeszközöket felélik.

Az FBSZ szerint a tagoknak tartalékaik már régen nincsenek,

veszteségeik elérhetik a 100 milliárd forintot.

A szövetség rámutat: az ellátás biztosítása tőlük nem várható, nem rajtuk múlik. Egyben vásárlóik megértését kérik, hogy miközben nyitva lenniük kötelező, esetleg nem tudnak árut szolgáltatni.
Az FBSZ-nek mintegy 400 cég a tagja, amelyek 500-600 kutat üzemeltetnek országszerte.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek