Itt a vége: A Tungsram bejelentette 750 dolgozó csoportos létszámleépítését

Felszámolják a céget.

A hétfőn elutasított csődeljárási ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság egyelőre folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését — tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, miután az Eximbank, mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”.

November közepén járt le a tavasszal elrendelt csődeljárásban rendelkezésre álló hat hónapos törvényi határidő, és miután nem született meg a csődegyezség, megkezdődik a cég felszámolása, amit a bíróság hivatalból rendel el. A vállalat szándékai szerint a felszámolási eljárás alatt tovább folytatja a működését, de a jogszabályi előírások miatt kedden 750 ember csoportos elbocsátását jelentette be az illetékes munkaügyi hivataloknál — írta a Telex a Tungsram közleménye alapján.

Tavasszal derült ki, hogy súlyos gazdaság problémák vannak az állam által stratégiai partnerként kezelt Tungsramnál. A vállalat előbb ezres nagyságrendű leépítést jelentette be az ország több településén működő üzemeiben, majd május elején csődvédelmet kért, amit megkapott.

A vállalat korábban összesen 1600 ember elbocsátását tervezte. Két településen már április végén bejelentették a csoportos létszámleépítést, június végére

ez 1800 főre nőtt.

A legtöbb dolgozót a nagykanizsai gyárból terveztek elbocsátani.

(MTI / telex.hu)

Valódi Hírek