Itt a nagy bejelentés: Nagy Márton elárulta, milyen termékek kapnak ársapkát

Részleteket közölt.

Gulyás Gergely még szeptemberben a „rendkívüli” kormányinfón jelentette be, hogy a kormány év végéig meghosszabbítja az üzemanyagra és a hat élelmiszeripari termékre kivetett árstopját.

Mint ismert: a kormánynak mindez egy fillérjébe sem kerül, ők csak kötelezik az élelmiszerboltokat, hogy befagyasztott áron árulják a cukrot, olajat, csirkefarhátat. Az üzletek az így keletkező veszteségüket természetesen a többi ezer termék árának megemelésével kompenzálják, tehát a végén a kasszánál a teljes bevásárlásért ugyanannyit vagy még többet kell fizetnünk, vagyis egy hatalmas parasztvakítás az egész.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádiónak megnyilatkozva elmondta, a kormány a következő napokban dönt az újabb hatósági áras termékekről.

Nagy Márton azt mondta:

olyan termékekről lehet szó, amelyek drágulása 40 százalék felett van, és itthon is előállíthatók.

A miniszter úgy látja az árstopok jövőjét az infláció befolyásolja, aminek mértéke év végére átlépheti a 25 százalékot, ahonnan lejjebb fordulhat. Nagy úgy látja, az élelmiszer-árstopok segítik az infláció megfékezését.

Nagy Márton elmondta azt is, hogy javaslatot tesz a szabad felhasználású diákhitel jelenleg 4,9 százalékos kamatának növekedését januártól korlátozzák, ha ezt nem teszik, akkor elmondása szerint jelentősen megdrágulhat.

Jelenleg ezt a hat terméket érinti az ársapkás szabályozás:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirkefarhát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej.

Egyelőre arról nem lehet biztosat tudni, hogy mely termékekre terjesztenék ki az ársapkákat, az mfor.hu viszont arról írt, hogy ha a szeptemberi éves árindexek alapján alkalmazná ezeket a kormány, akkor

az alábbi termékek lennének érintettek:

trappista sajt, rétesliszt, fehér kenyér, vaj, tejföl, zsemle, margarin, sertészsír, spagetti, tej, csirkecomb, bontott csirke, marhahús, őrölt kávé, tojás, rizs, csirkeszárny, fejes káposzta, görögdinnye, kakaós csiga, háztartási keksz, kései burgonya, hamburger.

A Magyar Postát felügyelő tárca vezetőjeként azt mondta:

megérti a hivatalok bezárása miatti panaszokat,

de a cég jelentős veszteséget termel, és fel kell készülni a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra egyaránt. Elmondása szerint, azokat a postákat zárják be, ahol az ügyfélszám nagyon alacsony, a vidéki bezárások pedig átmenetiek, tavasszal újra fognak nyitni.

A társaság átalakításával a miniszter új embert bíz meg: keddtől Balczó Barna lesz a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki eddig a társaság felügyelőbizottsági elnöke és az MFB Invest vezérigazgatója volt.

Valódi Hírek