Bojár Gábor: Orbán tudatosan zülleszti le a közoktatást Magyarországon, hogy megszilárdítsa hatalmát

Reális veszély, hogy Orbán kivezeti Magyarország az EU-ból.

Az üzletember szerint tévhit, hogy a kormányfő meg akar állapodni az unióval, és nem tudatosan züllesztette le az oktatást.

Bojár Gábor szerint Orbán Viktor teljesen tudatosan rombolja a közoktatás színvonalát, tévhit, hogy arra azért nem fordít több forrást, mert nincs tisztában a fontosságával.

A nagyvállalkozó, egyetemalapító a hvg360-on arról írt, a helyzet éppen fordítva van, csak Orbán pontosan tudatában van annak, hogy hatalma megszilárdítását az segíti elő, ha minél képzetlenebbek a magyarok, amit a Fidesz támogatottságára vonatkozó mérések alá is támasztanak.

„Orbán számára egyenesen következik, hogy tovább kell rombolni a közoktatás színvonalát. Ez tehát nem felelőtlen hanyagság, hanem tudatos stratégia”

— fogalmazott.

Jelezte, Orbán számára a gazdasági lecsúszás kisebb veszély, mint a gondolkodni tudó kiművelt emberfők sokasága. Bojár Gábor egyébként korábban hétszámjegyű összeggel járult hozzá a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapjához.

Bojár azt is tévhitnek tartja, hogy a kormány az uniós pénzekről meg akarna állapodni az EU-val. Bojár Gábor véleménye szerint, ha ez így lenne,

  • Orbán nem állna ilyen látványosan Putyin mellé az EU-val szemben,
  • nem indítana újabb Brüsszel-ellenes kampányt,
  • és jóval komolyabb vállalásokat tett volna.

A vállalkozó szerint a felerősített „brüsszelezésre” az EU-s pénzekért folytatott tárgyalások hajrájában, pedig az a magyarázat, hogy

„Orbán nem akar megállapodni.

És nemcsak azért, mert a megállapodáshoz olyan valódi vállalásokat kellene tennie, amelyek esetleg a NER alapjait rendítenék meg (ezért is), de főleg azért nem, mert végre itt az alkalom a régi terv, a Huxit sínre tételére”.

Emlékeztetett: mikor az EU-ból való kilépést először felvetette, szinte senki nem értett vele egyet, mára viszont egyre többen.

Szerinte Orbánnak fontosabb a GDP 4-6 százalékát kitevő uniós forrásoknál, hogy megszabaduljon a hatalmát korlátozó EU-tól. Ehhez pedig Orbán meg akarja szerezni a kilépéshez szükséges társadalmi támogatást, amihez az EU-val történő megállapodás meghiúsulása tökéletes alkalom lenne, mivel hatalmas szociális válság felé tartunk, óriási elkeseredés várható, de a megállapodás híján ezt lehet mind Brüsszelre kenni és ez már elég lehet az unióból való kilépés tömegtámogatásának megszerzéséhez.

Bojár Gábor azonban hozzátette, nem zárja ki, hogy téved. Korábban Ujhelyi István EP-képviselő szintén arról beszélt, hogy a kormány le akarja faragni az EU-támogatottságát, és

reális veszély, hogy Magyarország kilép az EU-ból,

mert Orbán Viktornak semmi nem lesz drága, hogy EU-tagságunk helyett saját hatalmát szilárdítsa meg.

(hvg360.hu)

Valódi Hírek