FRISS: Páros lábbal szállt bele a Kúria elnökébe a kormánymédia által napok óta gyalázott bíró

Csak sejtései vannak arról, mindez miért történik.

Nem titok, mi hangzott el: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövettel — mondta Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács tagja és szóvivője a Népszavának adott interjújában.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormánypárti média október vége óta hőbörög amiatt, hogy David Pressman amerikai nagykövet találkozott két magyar bíróval.

A Fidesz-média a bírák kirúgását követelte.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás az amerikai nagykövettel folytatott egyeztetéseket, amire az OBT közleményt adott ki

“az elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire reagálva”.

Az OBT akkor emlékeztetett, hogy a Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetek – demokráciákban érthető módon – évtizedek óta kapcsolatban állnak. 2018. december 18-án Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke, alkotmánybíró például találkozójukon arról állapodott meg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével, hogy

“mindkét fél számára hasznos lenne, ha a jövőben közös képzéseken cserélnék ki tapasztalataikat és osztanák meg egymással a jó gyakorlatokat a magyar és amerikai igazságügyi szakemberek”.

Vasvári most azt mondta a lapnak, ő nem idegen ügynök, és nem is hazaáruló, ahogyan azt a kormánymédia állítja.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy szövetséges ország, az USA nagykövetsége megkereste az OBT két erre kijelölt tagját, hogy a tanács szerepéről beszélgessenek.

Vasvári közölte, hogy erre korábban is volt már példa, a nagykövetség pedig azért pont őket kereste meg, mert

„a bírói tanács a speciális szaktudást igénylő feladatait az ilyen eljárásokra általános felhatalmazással bíró tagjai útján látja el; így lettem én az OBT szóvivője, Matusik Tamás pedig a nemzetközi kapcsolatokért felelős tag”.

Hozzátette: erre

felhatalmazással bírtak,

amit maga Varga Zs. András, a Kúria elnöke sem kifogásolt 2021-ben, amikor külön határozattal döntött erről a tanács.

Az sem titok, hogy mi hangzott el a találkozón:

„erről a nagykövetség – minket megelőzően – tájékoztatást adott: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral”

— monda Vasvári Csaba.

Arról is szó van az interjúban, hogy Vasvárit régóta támadja a kormánymédia többek közt azért is, mert korábban az Observernek nyilatkozott. Szerinte a hazugságok impresszum nélküli blogokról indultak, majd

„ezt az összehangolt, két aktív magyar bíró – nem tudom másnak nevezni – „verbális kivégzését” célzó hadjáratot a közpénzből működő közmédia is átvette”.

Vasvári úgy véli, ezek valójában nem is kritikák, mert azt az intellektuális szintet nem érik el: ezek a támadások szimpla gyalázkodások. Csak sejtései lehetnek arról, hogy

mindez miért történik.

Az OBH elnökét is bírálta:

„Múlt szerdán, az OBT ülésén felhívtam Senyei György OBH-elnök figyelmét arra, hogy aki ebben a példátlan helyzetben néma marad, az cinkossá válik. Abban bíztam, hogy meg fogja tudni különböztetni a bírói ítélkezési tevékenység miatti, illetve az OBT-ben vitt szerepkörrel kapcsolatos, igazgatást érintő kritikákat.

Sajnos, csalódnom kellett, mert az OBH elnökének pénteki nyilatkozatából egyértelmű, hogy a kettő összemosását elfogadhatónak tartja. Ez pedig mindennél jobban erodálja a közbizalmat, amit ő védeni hivatott”

— fogalmazott.

Hozzátette: az OBH 2018 óta több javaslatot is tett arra, hogy az OBH elnöke fölötti hatékony felügyeletet gyakorolni tudják (ez egyébként az Európai Bizottság egyik komoly kifogása is Magyarországgal szemben), de ezekből végül nem lett semmi.

Arról, hogy Varga Zs. András „közfelháborodásra okot adó viselkedésnek” nevezte a követségi látogatást, azt mondta:

„ez egy politikai előadás”.

Vasvári kiemelte, hogy ezeknek a támadásoknak szerinte mögöttes oka is van, mivel

„a Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje”.

„Ez a Rubicon átlépése, amely minőségi változást okoz az igazságszolgáltatással kapcsolatos közéleti vitákban”

— tette hozzá.

 

Valódi Hírek