Döbbenet: 1600 mozgáskorlátozott ember ellátása került veszélybe a 135 milliós rezsiszámla miatt

Ezt már nem tudják kifizetni.

Egyre több intézménynek számára jelentenek gondot az emelkedő rezsiszámlák. Most egy fogyatékossággal élő embereket ellátó egyesület került nehéz helyzetbe, ugyanis 135 millióra nőtt a rezsiszámlájuk — írta a Pénzcentrum.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy 1600 fogyatékossággal élő ember ellátása és 200 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe,

miután 20 millióról 135 millióra nőtt a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületének rezsiszámlája.

Az egyesület elnöke közölte: ezt nem tudják kifizetni.

Az otthonban 24 bentlakó és 40 bejáró fogyatékossággal élő embert gondoznak és látnak el, persze csak addig, amíg nyitva maradhatnak. Az intézményben lakóknak, és dolgozóknak nagy problémát okozna a bezárás, sokukat sem családi, sem egyéb segítséggel nem tudnák megoldani a saját ellátásukat és lakhatásukat. Ráadásul többen az intézményben is dolgoznak.

Az intézmény egyik a 24-ből, amelyet a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesülete üzemeltet. Összesen 1600 embert látnak el:

  • mozgássérülteket,
  • vakokat,
  • siketeket
  • és halmozottan fogyatékos embereket, nemcsak a megyéből, hanem az egész országból.

Összesen eddig évi 20 millió forintot fizettek rezsire, de a korlátozások miatt ők is kiestek a rezsicsökkentéssel védettek köréből, és mint Hegedűs Lajos, az egyesület elnöke az RTL Híradónak elmondta,

„az idei árajánlatok alapján a gáz- és a villamosenergia, valamit a távfűtés – mert egy intézményben van távfűtés – költsége

meghaladja a 135 millió forintot, amit egy civilszervezet nem tud kigazdálkodni”.

Az egyesület költségvetésének 15 százalékát a betegek fizetik, 65 százalékát az állam adja, a fennmaradó 20 százalékot adományokból gyűjtik össze.

Tekintve, hogy bevételeik most kérdésessé váltak, a sérült emberek pedig nem tudnak többet fizetni, így az államtól várnak segítséget, de eddig nem jártak sikerrel. Ha nem kapnak segítséget, nem tudják fizetni a hétszeresére emelkedett rezsiszámlát, és csődbe mehetnek.

Ezzel 1600 fogyatékos ember ellátása és 200 dolgozó munkahelye kerülhet veszélybe.

(pencentrum.hu)

Valódi Hírek