Túl sok a stadion: A honvédelmi miniszternek kellett új tervet benyújtania a fenntartásukra

Szerinte szükség van a változásra.

Viszonylag szokatlan megoldással a honvédelmi tárcához került a sport az ötödik Orbán-kormányban. Ez az oka annak, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyújtotta be szerdán a parlamentnek az „Egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről” szóló törvényjavaslatot.

A szövegben az áll, hogy Szalay-Bobrovniczky javaslata szerint szükség van a

Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség

létrehozására.

Az indoklás szerint ezért:

„A 2010 óta eltelt időszakban a hazai sportlétesítmény-fejlesztés tekintetében meghatározó mértékű növekedés tapasztalható, többek között kiemelkedő színvonalú sportlétesítmények létrehozásával (pl. Duna Aréna, Puskás Ferenc Stadion, MVM Dome). Jelen törvényjavaslat célja a nemzeti sportingatlan-vagyon üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos feladatoknak más szervezeti szintre emelése, ügynökségi formában történő ellátásának biztosítása”

– olvasható a dokumentumban.

A miniszter szerint az ingatlanvagyon eddig az egyetlen állami sportlétesítmény-üzemeltetéssel foglalkozó költségvetési szerv, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) általi üzemeltetésbe került, amelynek portfóliójában jelenleg több mint 100 ingatlan szerepel, amelyek száma folyamatosan bővül.

Ellenben a 2022-ben kezdődő kormányzati ciklus új állami sportirányítási koncepció mentén kívánja egységesen kezelni a sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait. Ezért van szükség a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökségre január 1-től.

(via 444.hu)

Valódi Hírek