Pofon Orbánnak: Olasz barátja kiállt az uniós szankciók mellett és Ukrajnát támogatja

Giorgia Meloni támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Először járt Brüsszelben Giorgia Meloni, mióta megnyerte az olaszországi választásokat. Első miniszterelnöki látogatását pedig rögtön azzal kezdte, hogy támogatásáról biztosította az Unió az ukrajnai háborúval, az energiaválsággal és az inflációval kapcsolatos intézkedéseit — írta az Euronews.

„Jelzést szeretnék adni arról, hogy együtt akarunk működni az EU-val, és meg akarjuk védeni nemzeti érdekeinket”

— jelentette ki a konzervatív-radikális jobboldali kormányt megalakító Giorgia Meloni.

Az olasz miniszterelnök tárgyalt Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével is, aki a megbeszélés után úgy nyilatkozott:

„Ukrajnával kapcsolatban teljesen egyetértünk:

továbbra is határozottan ki fogunk állni a szankciók mellett, és egységesen megerősítjük Ukrajnának nyújtott támogatásunkat”.

Meloni tárgyalt az energiaárakról is, azt mondta, úgy fogalmazott, „minél hamarabb európai megoldást kell találni” a problémára.

Az olasz miniszterelnök kiállása Ukrajna mellett valószínűleg váratlan meglepetésként éri majd Orbán Viktort, aki évek óta lelkesen kampányol Salvini és Meloni mellett egyaránt: Orbán ugyanis nem győzi hangoztatni, hogy az Európai Unió az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban „elhibázott szankciós politikát” folytat.

Orbán korábban nagy reményeket dédelgetett az olasz vezetővel kapcsolatban, miszerint ha Meloni hatalomra kerül, akkor erős szövetségese lehet az EU-val szemben. A magyar kormányfő azonban ezzel is elszámította magát, Meloni brüsszeli kiállásával ugyanis összeomolhatnak ebbéli tervei Orbánnak.

(euronews.com)

Valódi Hírek