Lépett az Európai Parlament a Pegasus-ügyben: Keményen fellépnek a kémprogramokat használó országokkal szemben

Beidézhetnek tanúkat és bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhetnek.

Az Európai Parlament (EP) Pegasus Bizottságában készülő jelentés szerzője, a holland liberális Sophie in’t Veld, európai szintű jogi szabályozást sürget a kémszoftverekkel való visszaélések megszüntetésére. Minderről a politikus nyilatkozott Athénban, miután részt vett az EP küldöttségének pénteken befejeződött ciprusi és görögországi tényfeltáró látogatásán — számolt be róla a Népszava.

A delegáció által kiadott közlemény szerint az EU-ban egyértelmű szabályokra van szükség,

  • amelyek korlátozzák a nemzetbiztonságnak a megfigyelés indokaként való felhasználását,
  • biztosítják a megfelelő bírósági felügyeletet
  • és garantálják az egészséges, pluralista médiakörnyezetet.

A politikus a tervek szerint jövő kedden mutatja be a szakbizottságban a jelentés első tervezetét, amely felszólítja a szerződések betartatásáért felelős Európai Bizottságot, hogy keményebben lépjen fel, és a rendelkezésére álló eszközökkel kényszerítse ki az adatvédelmi szabályozás vagy az alapjogok tiszteletben tartását.

A jelentéstevő hangsúlyozta,

az Európai Parlamentet fel kell ruházni teljes körű vizsgálati jogkörrel, hogy beidézhessen tanúkat és hozzáférhessen bizalmas dokumentumokhoz.

A magyar, a lengyel és a spanyol hatóságok mellett, a görögök is alkalmaztak kémprogramokat állampolgáraikkal szemben, elsősorban a a kormányokkal kritikus politikusok, független újságírók, és üzletemberek megfigyelésére. Jeroen Lenaers holland néppárti képviselő, az EP-bizottság elnöke, athéni sajtótájékoztatóján méltatta a görög kormány és a civilek képviselőivel, valamint újságírókkal folytatott megbeszéléseiket, és üdvözölte a hatalmon lévők igyekezetét az illegális gyakorlat törvényi felszámolására.

„Görögországot nem lehet Lengyelországhoz vagy Magyarországhoz hasonlítani”

— mondta kérdésre válaszolva Lenaers, aki lengyelországi útján a hatalommal szembeni fékek és ellensúlyok teljes hiányát tapasztalta, ami szerinte nem jellemző a dél-európai országban. A hírek szerint, a Pegasus szakbizottság küldöttsége jövő februárban látogat Magyarországra.

Az Athénban tárgyaló EP-s küldöttség továbbá jelezte, aggasztónak tartja, hogy az újságírók nem érzik magukat biztonságban az országban, a hírek szerint nyomást gyakorolnak a független adatvédelmi hatóságra.

Kifogásolták, hogy a lehallgatásokkal kapcsolatos információkat titkosították, és továbbra is tisztázatlan, hogy ki adott utasítást politikusok és újságírók megfigyelésére a Predator szoftverrel.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek