Egy újabb városban dőlnek be a közintézmények az orbáni rezsinövelés miatt — Három óvodát is bezárhatnak

Csökkenti kiadásait az önkormányzat a rezsiválság miatt.

Az óvodai nevelést biztosító intézményekről azt javasolja a polgármester, hogy vizsgálják meg a két legalacsonyabb kihasználtságú óvoda, az Erzsébet Királyné Óvoda és a Bánomi Óvoda fűtési időszakra való leállításának hatásait. A gyerekeket legkésőbb 2023. január 1-től más önkormányzati fenntartású óvodákban kellene elhelyezni — írta az atv.hu.

Az esztergom.hu pedig arról írt, hogy emellett meg kell fontolni Belvárosi Óvoda pilisszentléleki telephelyén az óvodai nevelés átmeneti felfüggesztését is. Ebből az intézményből a gyerekeknek legkésőbb 2023. január 1-ig át kellene kerülniük a Belvárosi Óvoda székhelyére.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának Képviselő-testülete több intézkedést is hozott ezek mellett a kialakult energiaválság hatásainak mérséklésére. Mint indokolták, az önkormányzatban és az önkormányzat gazdasági társaságaiban az irodákat teljesen ki kell használni. Ezért arra utasították őket, hogy

több munkaállomást tömörítsenek egy helyre, hogy kevesebb helyiséget kelljen fűteni.

Az önkormányzat csökkenti kiadásait

  • a támogatások,
  • a beruházások
  • és a felújítások területein is.

Az így megspórolt csaknem 245 millió forintot pedig a rezsinövelés költségeinek fedezésére, közüzemi díjakra és a fizetendő áfára fordítják.

A karácsonyi díszkivilágítás csak a Széchényi téren lesz a városban, de megvizsgálják a közvilágítás fényforrásainak LED lámpákra való cseréjének lehetőségét is.

Az orvosi rendelőkben felhívták a figyelmet a takarékos víz-, áram- és gázhasználatra. Munkaidőben ezeken a helyeken maximum 20 fok lehet, munkaidőn kívül 16 fokot kell tartani, a várótermekben pedig maximum 18 fok lehet.

Az önkormányzati hivatalban 18 fokon maximalizálják a hőmérsékletet munkaidőben, míg munkaidőn kívül 16 fok lehet csúcshőmérséklet. Az igazgatási szünetben 10 fokon fogják tartani a hőmérsékletet.

Ezenkívül 20 százalékkal csökkentik a hivatali gépkocsiflotta üzemanyag-fogyasztását is.

Ezeken túl, az esztergomi Szent István Strandfürdő működését november 1-től a fűtési időszak végéig felfüggesztik.

(atv.hu)

Valódi Hírek