Nagy bajba került az építőanyag-ipar a rezsinövelés miatt — Gyárleállásokra és elbocsátásokra számítanak

Több cég is leállhat.

A földgázárak drasztikus emelkedése miatt nyár közepe óta szünetel a termelés a Zalakerámia Zrt. két hazai üzemében, és a múlt hónapban csak az egyik gyáregység újraindításáról döntött a cég. Az építőanyagipari ágazatban több nagyvállalatot sújt a megrendelések csökkenése, köztük a Velux Magyarország Kft.-t is — írta a 24.hu.

Az energiaigényes kerámiaipart jelentősen sújtja az energiaárak emelkedése, mivel a gyártás során gáztüzeléssel előállított forró levegővel égetik a termékeket. A piacvezető Zalakerámia Zrt. hónapok óta küzd a nehézségekkel, a cég három hónappal ezelőtt mindkét gyárában leállította a termelést — mondta a lapnak Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉÁSZ) elnöke.

A leállások során a dolgozókat állásidőre küldték, ami azt jelenti, hogy az alapbérüket kifizetik, illetve karbantartási munkákra alkalmazhatják őket, de a gépsorokon már nem termelnek. A cégnél létszámstopot hirdettek, de a vezetés arra törekszik, hogy elbocsátásokra ne kerüljön sor.

Mindez az építőipar ágazatát is érintheti a rendelésállomány szűkülése miatt. A főképp tetőtéri ablakokat-, és árnyékolókat gyártó Velux Magyarország Kft. fertődi üzemében októberben a termelés bizonyos területein csökkentették a munkanapok számát 8 munkanappal az év végéig.

„A társaság vezetősége is reagált a háborús helyzet és a Covid-19 okozta gazdasági változásokra. A jelenlegi gazdasági kilátások minden ország, vállalat és ember számára bizonytalanok. Azonban mindig azt tartjuk szem előtt, hogy intézkedéseinkkel biztosítsuk a jövőbeni üzletmenetünket és ezzel együtt munkavállalóink hosszútávú foglalkoztatásának lehetőségét”

— válaszolta a lapnak a társaság.

Októberben további két ismert nyugat-magyarországi építőanyaggyártó vállalatnál is döntöttek a leépítésekről. A 32,4 milliárdos forgalmú, ablak- és ajtóvasalatokat készítő Roto Elzett Certa Kft. lövői üzemében a 700 fős állományból körülbelül 30 főt bocsátanak el. Az elsősorban ajtó- és portálzárakat gyártó 3,2 milliárdos bevételű DOM-Elzett Kft. soproni üzemében pedig 75 főt, vagyis az állomány több mint felét érintő létszámleépítésről döntöttek.

(24.hu)

Valódi Hírek