Leminősítés: Negatívra rontotta Magyarország kilátásait a világ egyik legnagyobb hitelminősítő intézete

Előre megyünk. Igaz, Fidesz-szavazók?

Hat európai bankrendszer, köztük a magyar kilátását is az eddigi stabilról, negatívra rontotta szerdán a Moody’s Investors Service — írta az MTI. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a Londonban bejelentett lépést, hogy az árak és a kamatok emelkedése számos üzleti vállalkozás és háztartás hitelképességét érinti, és emiatt problémás kinnlevőségek keletkezhetnek.

A Moody’s a magyar mellett a német, az olasz, a cseh, a lengyel és a szlovák bankrendszer kilátását módosította negatívra. Louise Welin, a Moody’s szakterületi alelnöke a bejelentéshez fűzött indoklásában hangsúlyozta: a hitelminősítő várakozása szerint

ezekben a gazdaságokban tovább romlanak a működési feltételek,

és ez gyengíti a bankok kinnlevőség-portfolióinak minőségét, valamint nyereségességüket és finanszírozási hozzáférésüket.

A Moody’s azzal is számol, hogy a magyar bankok tőkehelyzete gyengülni fog, mivel a nyereségből eredő organikus tőkeképzés nem tud majd lépést tartani a kockázati súlyozású eszközállomány növekedésével.

„A magyar bankok finanszírozási forrását továbbra is elsősorban a stabil hazai betétállomány biztosítja, de a legnagyobb bankoknak nehézségekkel kell számolniuk, ha a nemzetközi adósságpiacokról akarnak finanszírozást felhajtani, és ha a nehéz piaci kondíciók közepette jelentős mennyiségű adósságot kívánnak kibocsátani, hogy eleget tegyenek a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL)”

— olvasható a Moody’s szerdai elemzésében.

A hitelminősítő véleménye szerint a bankok nyereségének jelentős részét elvonó kormányzati intézkedések bizonytalan környezetet teremtettek, amely tovább gyengítette a magyar bankok vonzerejét a külföldi befektetők számára.

A magyar bankok jelentős likviditási tartalékot tartanak fenn ezután is, de e tartalék várhatóan fokozatosan csökken a háztartások megtakarításainak csökkenése miatt.

(MTI)

Valódi Hírek