FRISS: Kiderült, mikor árulják el, hogy mennyibe került a magyaroknak „Európa legnagyobb tűzijátéka”

Csaknem 12 milliárd forintot fizettek ki érte a magyarok.

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozva nem árulta el eddig a turisztikai ügynökség, hogy mennyibe került az államalapítás idei ünnepe. Az „Európa legnagyobb tűzijátéknak” nevezett parádé és az ahhoz kapcsolódó programok elszámolásait már három és fél hónapja tartják vissza — írta a Magyar Hang.

A lap felidézte, először július 12-én küldtek közérdekű adatigénylést a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) a tűzijáték költségeire vonatkozóan. Az ügynökség két héttel később elküldött válaszlevelében hangsúlyozta, nem ők az ünnepség lebonyolítói, így nem számítanak adatkezelőnek.

Majd ezt követően, önmaguknak ellentmondva idézték egy korábbi közleményüket, mely szerint 2022-ben a „tűzijátékhoz felhasználandó rakéták beszerzési ára nettó 1 300 000 000 forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával”.

A lap megjegyezte, a turisztikai ügynökség ezt az adatot sem önként hozta nyilvánosságra. A Párbeszéd Magyarország kérdésére június végén még azt közölték, hogy a költségekre vonatkozó számítások tíz évig nem nyilvánosak – és csak az országos sajtóvisszhang hatására adtak tájékoztatást a tűzijáték árára vonatkozó kétes adatokról.

A Magyar Hang augusztus 25-én újra próbálkozott az adatok kikérésével, és a formai buktatókra felkészülten, már nem csak a turisztikai ügynökségnek, hanem az MTÜ tulajdonában álló, az állami ünnepéget hivatalosan rendező Visit Hungary Nonprofit Zrt.-nek is elküldték adatigénylésüket.

Második levelükre szeptember 9-én, válaszolt a MTÜ. Ebben a covid idején elrendelt veszélyhelyzetre hivatkoztak és 45 napon belül ígértek választ. Ezek után – nem meglepő módon – a saját maga által megadott határidőt, a turisztikai ügynökség újabb 45 nappal tolta ki.

Megjegyezték: ha betartják a törvény szerinti válaszadási kötelezettségüket, az MTÜ vagy a Visit Hungary

november 24-én, 135 nap után árulhatja el, hogy mennyibe került az adófizetőknek az „ünnepség” teljes költsége.

Hozzátették: azonban erre sincs garancia.

A Demokratikus Koalíció a 2021-es, guruló turullal és festett táncosokkal tarkított program számláira és szerződéseire lett volna kíváncsi, de hiába nyertek adatigénylési pert az MTÜ-vel szemben, a Népszava szerint a turisztikai ügynökség a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete ellenére sem adja ki az dokumentumokat. Helyette úgy gondolták, inkább a Kúriához folyamodnak jogsegélyért.

Az Átlátszó információi szerint azonban, a tavalyi rendezvénysorozat összesen közel 11,8 milliárd forintba került, és ebbe beletartozik a tűzijáték, valamint a show biztosításának 3,1 milliárdos költsége is.

(magyarhang.hu)

Valódi Hírek