Ismert politológus ment neki Orbánnak: Hadállásoknak tekinti az intézményeket a miniszterelnök

Szerinte Orbán nem tűri az autonómiát.

Bozóki András, a CEU Politikatudományi Tanszékének professzora adott interjút a Népszavának, melyben beszélt a Fidesz mai működéséről is.

Bozóki szerint Orbán Viktor nem tűri az autonómiát, ezért üldözte el a CEU-t, ez volt a problémája a Magyar Tudományos Akadémiával is. Elmondása szerint az egyetem maradhatott volna Magyarországon, ha beveszik a kuratóriumba például Schmidt Máriát, ez azonban fel sem merült.

A politológus szerint már 2018-ban látható volt, hogy Orbán a kulturális élet bekebelezésére készül, már akkor kijelentette ugyanis, hogy a politikai hatalom megszerzése megtörtént, a gazdasági erő koncentrálása megtörtént, most már a kulturális hatalom megszerzése a cél.

A Miniszterelnökség már mindenen uralkodik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél ők döntenek arról, kit lehet felvenni, bevásárolták magukat a Libri-be is, és ösztondíjakat is úgy adnak, hogy később elvárják az illiberális nézetekkel való azonosulást.

„Orbán az intézményeket hadállásoknak tekinti, tehát arra törekszik, hogy elfoglalja azokat”

— figyelmeztetett Bozóki.

A CEU professzora elmondta, hogy a választások sem voltak szabadok, hiszen az nem szabad választás, hogyha nem jut el legalább közel hasonló mennyiségű információ az emberekhez mindkét oldalról.

Bozóki úgy látja Orbán Budapesten már elvesztette az utcát, ezért mondott beszédet Zalaegerszegen október 23-án, de szerinte a fideszes értelmiségiek nem fogják tudni meghódítani a vidéki falvakat.

A Fidesz, mint párt már nem létezik, helyébe a pártállam lépett”

— jelentette ki Bozóki.

Valódi Hírek