FRISS: Putyin háborúja miatt lemondott állampolgárságáról egy orosz milliárdos

Mint írta, nem tud közösséget vállalni országával.

Az egyik legnagyobb orosz bank alapítója, Oleg Tinkov hétfőn arról írt az Instagram-oldalán, hogy lemond orosz állampolgárságáról a Kreml Ukrajnában folytatott háborúja miatt — írta a Telex.

„Nem tudok és nem fogok közösséget vállalni egy fasiszta országgal, amelyik háborút kezdett békés szomszédjával, és naponta gyilkol meg ártatlan embereket”

— írta bejegyzésében, melyet többek között a CNN és a BBC is közölt. Posztját azóta eltávolították, de az esetről az orosz állami média is beszámolt.

Tinkov egyébként egyike azoknak az orosz oligarcháknak, akikre korábban szankciókat vetett ki az Egyesült Királyság. Az 54 éves férfi még áprilisban került azzal az érdeklődés középpontjába, hogy a gazdag, befolyásos oroszok között ő fogalmazta meg az egyik legélesebb kritikát a háborúval kapcsolatban. A nyilvánosan az egyik legkeményebb bírálatot megfogalmazó milliárdos elítélte az orosz elnököt, de hozzátette azt is mondta, szerinte Vlagyimir Putyin még sokáig hatalmon marad.

Elmondta azt is, hogy a Kreml arra kényszerítette, hogy az általa alapított bankban, a Tinkoffban lévő 35 százalékos részesedését a valódi érték töredékéért eladja egy másik orosz milliárdosnak.

Tinkov korábban Oroszország „őrült háborújának” minősítette az Ukrajna elleni inváziót.

(edition.cnn.com / telex.hu)

Valódi Hírek