Újabb város jelentette be: rengeteg intézmény zár be az orbáni rezsinövelés miatt

Az állatkert fűtésszámlája 100 millió forint volt, ami most négyszeresére emelkedett.

Határozatlan ideig nem üzemel az uszoda, a jégpálya, a könyvtár és a színház sem, egy kollégiumból pedig kiköltöztették a diákokat, hogy így „spóroljanak” az energiaköltségeken. Ezeken túl a Nyíregyházi Állatparkot is komoly kihívások elé állítják a megemelkedett rezsiköltségek: összevonásokkal, rövidített nyitva tartással és fafűtéssel készülnek a télre — számolt be róla az ATV Híradó riportjában.

„Hiába magas a rezsi, az állatkertek esetében nem megoldás a bezárás, hiszen az állatokról minden esetben gondoskodni kell. Egyes fajok nem maradhatnak fűtés nélkül, esetükben egyenesen katasztrófához vezetne, ha 18 fokosra csökkentenék a hőmérsékletet”

— mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója, aki egy kórházhoz hasonlította a létesítményt. Mint mondta, van ötezer lakójuk, akiknek a megfelelő életteret biztosítani kell, ha törik ha szakad. Hozzátette: így nagyon nehéz takarékoskodni, de muszáj.

Eddig az állatkert fűtésszámlája 100 millió forint volt, ami most négyszeresére emelkedett, és a 200 milliós áramszámla is csaknem az egymilliárdhoz közelít.

A spórolás jegyében, arra kényszerülnek, hogy több irodát és állatházat is összevonjanak.

Közben egész Nyíregyháza is megsínyli a brutális rezsinövelést, több intézményt is be kell zárnia az önkormányzatnak a téli időszakra.

Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért önkormányzati képviselője a Híradónak elmondta:

  • bezár a színház,
  • a városi könyvtár,
  • a művelődési ház és annak az alfiókjai,
  • illetve az összes uszoda – kivéve az Aquaris, ami valószínűleg januárban zár majd be.

A helyiek nem értenek egyet a bezárásokkal, ők azt szeretnék, ha az állam a központi költségvetésből gondoskodna a megnövekedett energiaárak kompenzálásáról.

A gáz ára mostanra 100 euró alá esett a holland tőzsdén, ami köbméterben nagyjából 400-420 forintos árat jelent.

Ez több mint 45 százalékos áresés augusztushoz képest,

amikor a gáz piaci árát 747 forintban határozta meg energiahivatal. Az összeget pedig október elsejétől tovább emelték: köbméterenként 767 forintra.

(atv.hu)

Valódi Hírek