Ebből katasztrófa lesz: Sosem látott mértékben zuhant a magyarok fizetőképessége

Kinek mit intézett a kormánya.

A harmadik negyedévben előző negyedévhez képest 64 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe, derült ki az Intrum és a GKI kutatásából.

„A harmadik negyedévben folytatódott a lakossági fizetőképesség csökkenése, és 2022 harmadik negyedévben már az elmúlt évtized legrosszabb értékét, 12,6 pontot mutatott a fogyasztói árak, bérek és lakossági adósságok alapján kiszámolt mérőszám”

— mondta Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója.

A fizetőképességi index az előző negyedévben még 45 ponton állt, ami az egyik legmagasabb volt, ez esett le most 12 pontra, és havonta folyamatos romlás figyelhető meg.

Az év elején még azért tudott nőni a magyarok fizetőképessége, mert a kormány sok pénzt hagyott a háztartásoknál, a csúcsra járatták a fogyasztást és a beruházásokat, ez azonban a forint elértéktelenődéséhez vezetett és a hatalmas inflációhoz.

Ezekre jött még a rezsiemelés, aminek következtében

a háztartások négy százalékát a közvetlen bedőlés fenyegeti.

Ez is meglátszik az Intrum fizetőképességi indexében: sok családnak csak a megemelt rezsiköltségek miatt 20-30 százalékkal emelkednek a kiadásai.

Az Intrum Fizetőképességi Index alakulása a korábbi években rendszeresen előre jelezte a magyar GDP változásait – ha ez most sem lesz másként,

2023 közepéig a magyar gazdaság zsugorodására számíthatunk.

Valódi Hírek