Orbán Viktor drámai videóban jelentette be: „Magyarország nehéz döntések előtt áll”

Szerinte komoly válaszút áll az ország.

Orbán Viktor Facebook-videót tett közzé a Kossuth rádióban leadott pénteki interjújáról, amelyben arról beszélt: 3 súlyos kiadás vár a nyugati országokra az Ukrajnában zajló háború miatt.

Az egyik ezek közül a háborúval járó gazdasági kiadásokat jelenti, mint a fegyverellátás és egyéb eszközök szállítása.

A másik kiadási tétel az újjáépítés lesz a háború végeztével. Ebben szerinte az a kérdés, melyik ország milyen pénzügyi eszközöket tud adni ennek érdekében.

Ezek beláthatatlanul nagy számok,

(…) komoly teher lesz majd az európai országoknak

— jelentette ki.

A leginkább kínzó kérdés„-nek azt tartja, hogy hogyan fogják biztosítani a nyugati országok az Ukrajna működéséhez szükséges pénzeket. Hozzáfűzte: Ukrajna jelenleg működésképtelen, ugyanis nem tudja működtetni a gazdaságát a háború miatt — bár szerinte már azt megelőzően sem volt képes rá.

Megjegyezte, ezek a kiadások a nyugdíjrendszert, az oktatást, az egészségügyet fogják érinteni, és jelentős összeget fognak felemészteni. Elmondása szerint havi 5 milliárd euró szükséges ahhoz, hogy ne omoljon össze az ország.

Az a kérdés, hogy ki fogja odaadni ezt a pénzt

— mondta. Hozzátette, jelenleg arról zajlanak a tárgyalások, hogyan fognak megoszlani a költségek Európa és Amerika között, illetve szeretne-e részt venni minden ország a segélyezésben.

Szerinte a magyaroknak is dönteniük kell majd, hogy „van-e erre pénzünk„, és hogy milyen formában fogja az ország a szükséges részt Ukrajnának adni. Megjegyezte: a következő két-három hónap tárgyalásai alapján dőlnek el a részletek.

Magyarország nehéz döntések előtt áll

— jelentette ki a miniszterelnök a videó végén.

Orbán Viktor videója alább megnézhető:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek