Piszkos trükköket vetnek be a tankerületek, hogy ne kelljen kifizetniük a tanároknak a túlórát

Mindent megtesznek.

Óriási a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után – akár

negyvenszeres különbségek

is előfordulnak. Ez azért is figyelemre méltó, mert a túlórapénz kifizetése normális esetben nem mérlegelés kérdése, mint például a jutalomosztás, hanem normatív alapon jár a pedagógusoknak.

Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

Egy tanári túlóra után nagyjából 4 ezer forintot kellene fizetnie a tankerületnek, ez azt jelenti, hogy a legtöbbet fizető szigetszentmiklósi tankerületben is csak havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, míg egyes tankerületben évi egyetlen túlóra jön ki a közzétett adatokból. Fontos, hogy átlagokról van szó, tehát jócskán akadnak olyan tanárok, akik egy fillér túlórapénzt sem kaptak.

A szakszervezeti vezető szerint a tankerületek trükköznek a tanárok túlórapénzével, amit a számok is bizonyítanak.

„Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt”

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki felsorolta, milyen trükköket vetnek be a tankerületi igazgatók és az intézményvezetők a túlórapénz kifizetésének elkerülésére.

  • Az eseti helyettesítésnél például ki tudják használni, hogy 30 alkalommal történt helyettesítés fölött kell csak helyettesítési díjat fizetni egy tanévben. Így azt a kollégát, aki 29 óránál jár, inkább nem küldik helyettesítésre, még akkor sem, ha ez a szakos ellátás rovására történik. Így fordulhat elő, hogy a matektanárt nem szaktanár helyettesíti, mert ő átlépné a 30 órát, ami után már fizetni kellene, hanem mondjuk a történelemtanár, aki csak 15 óránál jár.
  • Osztályösszevonásokkal is el tudják kerülni a pluszkiadásokat a tankerületek: ha hiányzik az angoltanár, akkor az angol csoportot összevonják a francia csoporttal, és a franciatanárnak nem kell a túlmunkáért fizetni emiatt.
  • Lehet sakkozni a kötelező óraszámokkal is, mert a törvény szerint 22 és 26 között lehet egy pedagógus kötelező óraszáma. Ha 26 órában állapítják meg egy intézményben az óraszámokat, akkor kevesebb tanárra van szükség, és ezzel tudják palástolni a tanárhiányt is.
  • Van, ahol az ebédeltetéseken és a gyerekfelügyelettel járó külön programokon spórolnak, és azokat nem számítják be a tanárok túlmunkában elszámolható munkaidejébe.
  • És ott vannak a tartósan távollévő tanárok (vagyis a nyugdíjba vonult vagy gyeden, gyesen lévő pedagógusok), akiknek a pótlását eseti helyettesítésekkel oldják meg, és nem a törvényben előírt külön szerződéssel.

(via 24.hu)

Valódi Hírek