Orbán minisztere váratlanul beismerte: óriási bajban van Magyarország

Ilyet még nem hallottunk.

A mezőgazdaság több súlyos kihívással szembesült az elmúlt két évben, de ezek a nehézségek lehetőségeket hordoznak, és megtanították nekünk, hogy az agráriumra szükség van — jelentette ki Nagy István agrárminiszter a CIB szakmai napon, Bugyin.

Az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a miniszter arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az élelmezésbiztonsági kihívások és az idei súlyos aszály a következő időszakban is alapvetően meghatározza a mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetét.

Nagy István szerint a kihívások ráirányították a társadalom figyelmét arra, hogy

a mindennapi betevő asztalra kerülése akár bizonytalanná is válhat.

A tárcavezető kijelentette: a legfontosabb cél a mezőgazdaság modernizációja,

az ágazat válságállóvá tétele.

A kormányzat biztosítja a forrásokat a versenyképesség megteremtéséhez, a modernizációhoz, 2023-tól az eddigiekhez képest háromszor több pénzt fordít az agráriumra.

Azt mondta, az egész agrártámogatási rendszert átalakítják, hogy minél több fejlesztés valósulhasson meg. Az agráriumot megfiatalodó, megerősödő, versenyképes, környezettudatos ágazattá kell tenni a következő években, ellenkező esetben a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jelentősen lemarad — tette hozzá.

Nagy István arra kérte a bankokat, hogy bízzanak a gazdákban, hiszen az agráriumba és az élelmiszeriparba megéri befektetni. Megjegyezte: ahhoz, hogy a modernizáció megvalósuljon, az agráriumnak szüksége van a bankszektor együttműködésére is. A közös gondolkodás kulcsfontosságú — mondta.

A kerekasztal-beszélgetés során a miniszter arról beszélt, a gazdálkodás feltételei alapvetően és folyamatosan változnak, a kérdés az, hogy a gazdák követik-e a változásokat, maguk változnak-e. Nagy István hozzátette, hogy a termelőknek nyitottá kell válniuk, be kell fogadniuk az újdonságokat, például

lehetséges, hogy más növényt lesz érdemes termeszteniük, mint eddig

— vetítette előre a rideg jövőt az Agrárminisztérium a közleményében.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek