Megszólalt a diáktüntetésen felszólaló diáklány, miután elképesztő gyűlölet zúdult rá a kormányoldalról

Elmesélte, hogyan élte meg az egészet.

Pankotai Lili nevét sokan ismerhették meg vasárnap, mikor az október 23-ai tüntetésen több tízezer ember előtt mondott beszédet. Utána nagyon sokan bírálták, főleg a trágár kifejezései miatt, még az iskolája igazgatója is elhatárolódott, mondván: beszéde nem összeegyeztethető az egyházi értékekkel.

Lilivel a Telex készített interjút. Elmondta, hogy a tüntetés előtt Molnár Áron kereste meg őt, akihez eljutott egy videó a verséről.

A verset korábban egy Slam Poetry eseményen adta elő 50 ember előtt, ez volt az első alkalom, hogy ilyen nagy tömegbe került.

„Egyedül írtam, fel is idegesített, mikor azt mondták, másoltam. Volt, aki azt írta, hogy biztosan Molnár Áron írta, vagy a szavakat a számba rágták, meg ilyesmik. Erről szó sincsen.”

– mondta.

Elárulta, hogy a tüntetés előtt nem számított ennyire szélsőséges reakciókra, sem ennyi pozitív visszajelzésre, sem a kormányoldal mocskolódására:

„Még le sem jöttem a színpadról, de már teljesen ismeretlenek a Facebook-oldalamat szétszedték. És akkor elgondolkodtam, hogyha ez ennyi idő alatt így elkezdett felpörögni, akkor ebből valami nagyon nagy dolog lesz.”

Elmesélte, hogy rengeteg kommentben kapta meg, hogy nem szabad csúnyán beszélnie, ráadásul úgy, hogy sokkal trágárabb stílusban írtak neki.

„Hogyha valaki dühös, akkor beszélhet így. Ha én dühös vagyok, nem beszélhetek így, tehát valakinek az a baja, hogy én csúnyán beszélek, de közben ugyanezt csinálja. Szerintem az a különbség, hogy én nyomatékosításra használtam a durva szavakat, nem pedig egy adott ember ellen. Ezek a negatív kommentek viszont mind az én személyem ellen irányultak.”

– mondta.

Arról is kérdezték, hogy mit gondol arról, hogy az iskolája elhatárolódott tőle. Válaszában elmondta, hogy számított a reakcióra, ezért nem esett neki rosszul; azt azonban nem tudja, hogy a trágár szavakon kívül mi az, ami nem egyeztethető össze a versében a keresztény értékekkel.

Hosszan beszélt arról is, hogy számára egyértelmű, hogy felvállalja a véleményét:

„Számomra egyértelmű az, hogy ki merem mondani a véleményemet. Eszméletlen sokan mondják, hogy én mennyire bátor vagyok pont azért, mert ki mertem mondani a véleményem. Szerintem szomorú, hogy azért, mert valakinek van ehhez bátorsága, megdicsérik, ennek alapnak kellene lennie.”

– fejtette ki. Hozzátette, hogy nem fél a következményektől sem.

„Nem félek, mert szerintem csak az fél, aki fölött hatalom van. Én úgy gondolom, hogy senkinek nincs hatalma fölöttem. Szerintem természetes, hogy nincs embernek ember fölött hatalma. Nyilvánvalóan egy intézmény megtehet bizonyos dolgokat, kirúghatnak például, az ő döntésük. De a gondolataim fölött nincs hatalmuk, szerintem a szabadság az, hogy azt gondolok, amit akarok és azt mondok, amit akarok. És ilyen szempontból abszolút nem félek.”

– mondta. Ha kirúgnák, akkor sem bánná meg a felszólalását, mert pont amellett küzd, hogy ne némítsák el az embereket.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek