Azonnali 45 százalékos béremelést és sztrájkjogot követel a tanároknak az Árnyékkormány (+videó)

„Nekik most kell fizetésemelés, nem 2025-ben!”.

Orbán Viktor egyelőre ugyanazt teszi, amit az elmúlt 12 évben csinált, távoli és homályos ígéreteket tesz a tanároknak, hogy majd talán 2025-ben valamivel jobb lesz a fizetésük — közölte Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője, oktatás és kulturális árnyékminiszter csütörtökön.

Elmondta, ez a kormányzati magatartás csak olaj a tűzre, hozzátette, a tanároknak éppen ebből van elegük. Hangsúlyozta:

„Nekik most kell fizetésemelés, nem 2025-ben”

Az árnyékkormány szerint a következő intézkedéseket kellene azonnali hatállyal bevezetni:

  • Vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! A kormány kérjen bocsánatot a kirúgott tanároktól és azonnali hatállyal helyezze vissza őket az állásukba. Adják vissza a diákoknak a tanáraikat!
  • 45 százalékos azonnali béremelést kell adni a tanároknak!
  • Törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését! Hozzátette: a jelenlegi pedagógusi túlóra, évente mintegy 50 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett munkát jelent.
  • Az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik! A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam.
  • Vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak!

Videó:

.

Valódi Hírek