Soha nem látott összefogás: Számos budapesti óvodában polgári engedetlenséggel tiltakoznak az oktatás helyzete miatt

Több mint 500 pedagógus nem veszi fel a munkát.

Október 21-én pénteken több óvoda is zárva tart, a polgári engedetlenségi akciót először a XV. kerületi óvodák kezdték szervezni, majd hozzájuk csatlakoztak többek között a XIX. és a IV. kerületi intézmények is.

Az óvodai dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus-bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék. Továbbá hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban

A XV. kerületben minden óvoda 8-tól 12-ig bezárja kapuit, szombolikusan lakatot is elhelyeznek a bejáratokon, majd délben mennek ki egy parkba, ahol közösen fognak kiállni és énekelni.

Domak-Horváth Viktória a IV. kerületi óvodákat fogja össze, a Telex-nek azt mondta, 18-ból 17 intézményben lesz polgári engedetlenség, ez 170 dolgozót jelent, ők mind a saját óvodájuknál vesznek részt élőláncban, majd Szent István főtérre mennek, ahol közösen eléneklik a „Mi vagyunk a Grund” című számot.

„Fontos, hogy mi is hangot adjunk annak, hogy ebben az ágazatban is súlyos problémák vannak, ugyanúgy, mint az iskolákban. Az óvodapedagógus is pedagógus. Az óvodákban is komoly pedagógiai munka folyik, nem gyermekmegőrzés”

— nyilatkozta Domak-Horváth Viktória.

A XIX. kerületi Bóbita Óvoda vezetője, Benkőné Sipos Erika azt nyilatkozta, hogy a kerületben a 11-ből 7 intézményben van polgári engedetlenség. A vezető szerint a polgári engedetlenség az utolsó eszköze a tiltakozásnak.

Az akicóhoz III. kerületi óvodák is csatlakoztak.

Valódi Hírek