FRISS: Megszületett a megállapodás az EU-csúcson, így harcolnak a magas gázárak ellen

Orbán Viktor is megszólalt.

Az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy megállapodtak arról, hogy sürgősen kidolgozzák a gázárplafon-mechanizmust, valamint az ibériai mintához hasonló a villamosenergia-piacot korlátozó modellt európaivá teszik, hatásvizsgálatoktól függően.

Charles Michel szerint erős és egyhangú elszántság mutatkozik arra, hogy Európában közösen lépjenek fel három cél: az árak mérséklése, az ellátás biztosítása és a felhasználás csökkentésének folytatása érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a még rendelkezésre álló 40 milliárd forintot a tagállamok rendelkezésére bocsássák, hogy támogatni tudják a kis- és középvállalkozásokat.

A megbeszélés zárónyilatkozata szerint az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe, valamint szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között, ha akadozna az energiaellátás.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök közben úgy posztolt arról, hogy a veszélyt elhárította, hogy közben pontos megállapodás a gázársapkáról nem született, csak arról, hogy kidolgozzák azt, így nem tudjuk mi alól kaphatott felmentést Magyarország.

Valódi Hírek