Óriási biznisz: Pintér Sándor volt üzlettársaihoz kerülnek a Magyar Posta pénzszállítói

A holdudvar jól jár (mindig).

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint két hónap vizsgálódás után engedélyezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. megvegye a Magyar Posta pénzszállító vállalkozását, az MPT Security Zrt.-t, amely eddig részben a magyar állam, részben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Takarékbank tulajdonában volt — számolt be róla a 444.hu.

A GVH október 5-ei határozatában az alábbi olvasható:

„A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy a CIVIL Biztonsági Szolgálat Zrt. vállalkozásnak az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. feletti közvetlen egyedüli irányítás megszerzésével megvalósuló összefonódása nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon”.

Az összefonódást még július végén jelentették be, ami óriási üzletet jelent, többek között a postai pénzszállítás további privatizációjáról van szó, hiszen az országban az MPT Security szállítja például a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket is.

Tehát egyrészt az állami Magyar Posta az eladó, de kormányzati engedélyre is szükség lehetett, hiszen a postaügyért felelős helyettes államtitkár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter alá tartozik. Másrészt a Magyar Bankholding tulajdonában lévő MKB Bank Nyrt. is 50 százalékos tulajdonos volt eddig.

A vevő a korábban Pintér Sándor tulajdonában lévő Civil Biztonsági Zrt. Hivatalosan a Prostasia Zrt. a tulajdonos, amelyben Szabó Péter és Tölgyesi Vilmos a részvényes, és Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori államtitkára az igazgatóság elnöke.

A vételár egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a Magyar Posta és a Magyar Bankholding miért válik meg a cégtől, hiszen a vállalat stabilan nyereséges. Tavaly 8,7 milliárd forintos árbevétel mellett

331 millió forintos nyereséggel zárt az MPT,

és a korábbi években is 7-8 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak 100-200 millió forintos profittal.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Pintér Sándor volt üzlettársai nem akármilyen céget kaparintottak meg, hiszen az MPT egyrészt a Magyar Nemzeti Bank stratégiai partnere, másrészt a pénzügyminiszter által kijelölt nemzeti létfontosságú rendszerelemnek számít a kritikus infrastruktúra miatt.

A volt postai cég nemcsak a nyugdíjakat és a sárga csekkes pénzeket szállítja az országban, hanem a takarékszövetkezetek pénzét is, a takarékbanki ATM-et is ők táplálják készpénzzel, a Szerencsejáték Zrt. is régi partnerük, a BKK jegykiadó automatáit is ők üzemeltetik,

összesen 4500 szolgáltatási helyről naponta átlagosan mintegy 3000 ponton végez értékszállítást.

Az államosítás mellett a Magyar Posta a közelmúltban leginkább a bezárásokkal került a hírekbe, hiszen október 7-én zárt végleg bezárt a budapesti posták csaknem negyede.

(444.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/30/dontott-a-kormany-harmincot-postat-zarnak-be-orbanek-megvan-ki-a-felelos-mindezert

Valódi Hírek