Friss: Fontos pozíciót kapott külföldön az SZFE egyik elüldözött tanára

Máshol megbecsülik.

A következő évadtól Bagossy László rendező lesz a a stuttgarti Theater Tri-Bühne művészeti igazgatója, megbízatása 2023 szeptemberétől 2027 augusztusáig szól. – tudta meg a Népszava.

Bagossy, aki az egyetem kormány által kierőszakolt modellváltása után mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), évek óta rendszeres vendégrendezője a stuttgarti színháznak. Már korábban is felvetődött, hogy átvegye a Theater Tri-Bühnét, de mint a Népszavának elmondta, akkor még nem akarta elhagyni az SZFE-t, ahol a Színházművészeti Intézetet vezette.

Bagossy az SZFE után az egyetem szellemiségét továbbvivő Freeszfe-n tanított, tagja volt az elnökségnek, és ő volt az egyik főszervezője az SZFE-ről kiiratkozó hallgatók diplomamentő programjának, az Emergency Exitnek, amely során a hallgatók külföldi egyetemekkel együttműködésben vehettek át diplomát.

Bagossy hatfős színházrendező osztálya a múlt héten vehette át diplomáját a Freeszfe keretein belül.

Vezetői koncepcióját a meghallgatásán a stuttgarti képviselő-testület minden pártjának küldöttje egyhangúlag támogatta – írja a lap. A rendező továbbra is együtt fog működni a Freeszfe-vel, sőt

európai karrierindító bázist

is teremtene nekik a Tri-Bühnén.

A magyarországi helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy kétségbeejtőnek tartja az otthoni állapotokat:

„Úgy látom, hogy már a különböző szekértáborokon belül is egymásnak esnek a társadalmi élet szereplői. A krízis újabb fokozatába kapcsolt. Komoly esély van rá, hogy ennek egy – a teljes nemzet számára fájdalmas – talajfogás lesz a vége.”

Kapcsolódó:

Az SZFE volt tanára közzétette a beszédét, ami miatt az új vezetés kirúgta az egyetemről

 

Valódi Hírek