Dermesztő: Európán belül nálunk várható a legnagyobb mértékű drágulás

Újabb rekord.

A magyar inflációs adat messze a legmagasabb árindex lesz az unióban, de az egész kontinensen is, vagyis még a háborúban álló Oroszország is megússza kisebb (13 százalékos) inflációval a 2023-at

— derül ki a Kopint-Tárki egész kontinensre kiterjedő inflációs előrejelzéséből.

Felhívták a figyelmet, hogy az egész világon egy kivétel lesz, ez pedig a hónapok óta extra magas inflációval küzdő Törökország, ahol az idei 63 százalék után jövőre 54 százalékos áremelkedésre számítanak.

A KSH adatai szerint a 12 havi áremelkedés mértéke szeptemberben elérte a 20,1 százalékot, az elemzői várakozások szerint decemberig ez 22 százalék közelébe emelkedik, így éves átlagban

14 százalékra jön ki az idei infláció.

Míg Európában és a világon a kormányok engedték az energiaárakat begyűrűzni a fogyasztói árakba – így sarkallva a lakosságot a spórolásra és alkalmazkodásra -, a magyar kabinet az utolsó pillanatig fenntartotta a „rezsicsökkentést”, csak idén augusztustól reagált az ügyben.

Többek között ez az egyik oka, hogy jövőre már szinte minden európai országban lassulni fog a pénzromlás mértéke, ugyanakkor Magyarországon az éves árindex még emelkedni is fog. Lettországban, Észtországban, és Litvániában jövőre már beindul az erőteljes dezinfláció, ami miatt hazánk a jelenlegi előrejelzések szerint várhatóan az élmezőnybe kerül majd.

Orbán Viktor múlt héten nyilatkozta azt, hogy „kérte” a jegybankelnököt és „utasította” pénzügyminiszterét, hogy 2023 végére „vigyék le” egyszámjegyűre az inflációt.

A miniszterelnök kijelentése azért is érdekes, mert a kormányzati kommunikáció szerint „Brüsszel” okozza az inflációt Magyarországon.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/10/11/itt-a-kormany-valasza-a-tortenelmi-inflaciora-a-penzugyminiszterium-elarulta-mi-az-oka-a-dragulasnak

Valódi Hírek