Váratlan helyről jött kőkemény bírálat Orbánnak — Rendesen odacsapott az uniós ügyekért felelős miniszter

Szerinte még a huxit sincs kizárva.

Magyarország a szakadék szélén táncol, és ha nem sikerül megállapodást kötni az EU-s forrásokról, akkor könnyen elfajulhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan nincs visszatérés — mondta Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország európai ügyekért felelős minisztere az rtl.hu-nak adott interjújában.

Bek szerint Magyarország és a többi EU-tagállam között évek óta nő a feszültség, de most ez megfordulhat. Úgy látja, az Orbán-kormány sok mindenre hajlandó azért, hogy teljesítse az Európai Bizottság elvárásait, de ugyanakkor szerinte az is világos, hogy a most tárgyalt problémák jelentős része ennek ellenére

nem oldódik majd meg.

Beket megkérdezték egy esetleges huxitról is, erre azt felelte, ha nem sikerül megállapodást kötni az EU-s forrásokról, akkor elfajulhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan

nincs visszatérés.

„Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió emiatt nem fog egy rossz kompromisszumot kötni az Orbán-kormánnyal. Nagyon erős az akarat arra, hogy az uniós források kifizetését a jogállamisági normák betartásához és a közbeszerzések tisztaságának garantálásához kössék. Szóval ez egy döntő pillanat”

— fogalmazott.

Szerinte nem kérdés, hogy az Orbán-kormánynak nagyobb a felelőssége abban, hogy itt tart a viszony.

„Magyar részről van probléma, az uniós országok vagy

az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs”

— mondta.

A visegrádi együttműködésről azt mondta, nem egy megbonthatatlanul egységes csoportról van szó. Az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban elég világos, hogy egyre mélyülnek a nézeteltérések a négy ország között.

„Ez nem jelenti azt, hogy a visegrádi együttműködés halott. De jelenleg nem igazán fontos európai szinten”

— fogalmazott.

Valódi Hírek