Hivatalos: Magyarországon megszűnt a demokrácia

Egy neves szervezet mondta ki.

Részben szabad minősítést kapott a Freedom House nevű nemzetközi szervezettől az internetszabadságot vizsgáló jelentésében. A Társaság a Szabadságjogokért nevű magyar intézet szerint az FH ezt részben a 2021-es ellenzéki előválasztást ért túlterheléses támadásra alapozta.

Magyarország így Nicaraguával, Bangladessel és Srí Lankával azonos minősítést szerzett

az internetbiztonság kapcsán.

A Freedom House 70 országban vizsgálta az internetszabadságot. Ennek során figyelembe vették, mennyire akadálytalan az internethez való hozzáférés, milyen tartalmi korlátozások vannak az online térben, valaimint azt is, hogy mennyire sérülhetnek a felhasználók jogai.

Az értékelésnél 100 pontos skálát alkalmaznak, és 70 ponttól számít szabadnak egy ország az internetbiztonság tekintetében — hazánk 69 pontot kapott, így éppen kicsúszott a fenti kategóriából.

A jelentés alapján Magyarországon az elmúlt 2 évben folyamatosan csökken az internetszabadság szintje. A FH szerint hiába könnyen hozzáférhető, olcsó és cenzúrázatlan az internet,

a kormányzat egyre több erőfeszítést tesz azért, hogy ellenőrizze a távközlési szektort,

és az elmúlt 1 évben az ellenzéket számos kibertámadás érte.

Negatívan értékelte a szervezet, hogy a kormány a veszélyhelyzetet meghosszabbította a lakosság ellenőrzése érdekében , valamint azt is, hogy korlátozták az orosz állami oldalakhoz való hozzáférést. Azt is megemlítették, hogy

az Orbán-kabinet több kémszoftvert vásárolt az elmúlt időszakban,

és ezeket újságírók és ügyvédek megfigyelésére használta.

(TASZ nyomán)

Valódi Hírek