Botrány: A fideszes polgármester meg akart felelni a kormánynak, ezért egy idősotthon összes lakóját kiköltöztette

Szerzett pár jó pontot Orbánnál.

Szeptember végén jelentette be a fideszes vezetésű Mindszent önkormányzata, hogy „az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság” településüket sem kerülte el és a rezsiköltségek megsokszorozódása miatt a helyi idősek bentlakásos otthonának lakóit „átmeneti jelleggel” a hódmezővásárhelyi intézménybe költöztetik novembertől április közepéig.

A város akkor közölte azt is, hogy az intézkedéssel minimum

3,5 millió forintot

takarít meg az önkormányzat.

A fideszes polgármester, Zsótér Károly kitartott amellett, hogy 3 milliárdos költségvetésükben sokat számít a 3,5 millió forint is. Az viszont különös, hogy ha már 3,5 millió ennyit számít, akkor miért nem hoztak egyéb takarékossági intézkedéseket a városban.

A döntés miatt parázs vita alakult ki a Csongrád-Csanád megyei városban, és egyre több jel utal arra: aligha csak a takarékoskodás áll az ügy hátterében. Többek számára különös már az is, hogy az évente mintegy 3 milliárd forintból gazdálkodó város 3,5 millió forint miatt borította volna fel az idősotthon 19 lakójának és 9 dolgozójának életét. Ez az összeg ugyanis a város költségvetésének alig több mint 0,1 százaléka.

„Valójában arról van szó, hogy a különböző kormányzati támogatásokkal lélegeztetőgépen tartott Mindszentnek kapóra jött a háború és a brüsszelezés „

– vélekedett Jancsovics Attila, a város független önkormányzati képviselője, aki éppen az otthon ügye miatt mondott le a mandátumáról.

Meglehet, csak a véletlen műve, de időközben kiderült az is, többek szerint ideiglenesen nem is lehet bezárni az otthont: a működési engedélye határozott időre, jövő év végéig szól, átmeneti szüneteltetésre nincs jogi lehetőség.

Mindezek után Mindszent fideszes polgármestere hétfőn közleményt jelentetett meg. Noha néhány hete még ő maga volt az, aki hevesen brüsszelezett és a szankciózott a mindszenti idősek kapcsán, most rögzítette:

„Rendkívül szomorúnak tartom, hogy politikai haszonszerzésre használják az időseinket.”

Súlyosabb kérdés, hogy mi lesz az otthon lakóival: azt ugyanis továbbra sem tudni, költöznek-e és ha igen, akkor mikor.

„Tisztességesebb lett volna, ha azt mondják, vége, nem tudjuk fenntartani. Akkor is felháborodtak volna az emberek, de nem ennyire. Másrészt meg pont rajtunk akarnak spórolni?”

– mérgelődött a 70 esztendős Szűcs Béla, aki tíz éve lakik a kisváros idősotthonában. Szűcs Béla azt mondta, korábban Szegeden élt, neki mindegy mennek-e vagy nem, mert Vásárhelyen is feltalálná magát, ám azzal folytatta:

„De mi lesz azzal a sok 80-90 év körüli ellátottal, akik Mindszenten élték le az életüket? Nekik már az is nagy lemondás volt, hogy ott kellett hagyni a házukat. Most menjenek másik városba?”

(via Népszava)

Valódi Hírek