„Kovács Zoltán jobban tette volna, ha csendben marad” — Bod Péter Ákos nekiment Orbánék „korrupcióellenes” sóhivatalának

„Ez teljes félreértése az egész ügynek, és nem jó jel” — mondta a közgazdász.

Bod Péter Ákos szerint több rossz jelet is mutat a készülő, új korrupcióellenes hatóság, az csak az egyik, hogy a kormány politikai szemponttal érvel a szakemberek kiválasztásánál — írta a Szabad Európa. A szervezet vezetőit kiválasztó bizottságról kizárólag önéletrajzok alapján döntött az állam, ismeretlen szempontrendszer alapján. A Transparency International támogatottjai, köztük Bod Péter Ákos ide nem kerültek be. A volt jegybankelnök és Orbán egykori főtanácsadója komikusnak tartja a kormányszóvivő kijelentését, hogy ő baloldali pártokhoz kötődne.

A kormány az EU-s támogatások mielőbbi megkaparintása érdekében sem hajlandó csatlakozni az önálló nyomozásra is jogkörökkel bíró Európai Ügyészséghez. Azonban rendkívüli gyorsasággal igyekszik összetákolni egy új hazai korrupcióellenes hivatalt, hogy megnyugtassa az uniós támogatások magyarországi ellopása miatt aggódó EU-s vezetőket.

Az újabb hivatal, az Integritás Hatóság nevet fogja majd viselni, és kezdésnek nyílt pályázaton kerestek közpénzügyekhez jól értő szakembereket abba a bizottságba, amely az Integritás Hatóság leendő vezetőit kiválasztja.

A nyílt pályázatra a Transparency International nyilvánosan is ajánlott három főt a harminchárom jelentkező közül:

  • Bod Péter Ákos egykori jegybankelnököt,
  • Marschall Miklóst, a Transparency International korábbi regionális igazgatóját és
  • Jancsics Dávidot, a University of San Diegón tanító korrupciókutatót.

Végül egyiküket sem választották be az említett testületbe. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ez nem meglepő, mert ők „baloldali-liberális pártokhoz kötődnek”.

Bod Péter Ákos a Szabad Európának elmondta, hogy szerinte

„Kovács jobban tette volna, ha csendben marad”.

Elvégre „teljes félreértése az egész ügynek, és nem jó jel”, ha a kormányszóvivő politikai érvet próbál használni a kiválasztási folyamatnál.

„Kinek mi köze a politikai nézeteimhez? A kiírásban az volt a kérdés, hogy van-e vonatkozó tudományos munkásságom és vezetői tapasztalatom. Az nem volt odaírva, hogy szeretem-e a miniszterelnök urat”

— mondta el Bod Péter Ákos, aki hozzátette, hogy komikusnak tartja Kovács kategorizálását, nézetrendszere ismert és nem nagyon változott, amióta a jobbközép MDF színeiben a közéleti színtérre lépett. Ennél a hivatalnál pontosan annak kellene örülni, ha a jelöltek között van olyan is, aki korábban bírálta a kormányt.

„Ha 33 jelölt versenyéből nem kerülnek be a Transparency támogatottjai, az egy dolog, lehet azt mondani, hogy voltak jobbak”

— mondta a lapnak a korábbi jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi tanára. Hozzátette: de azok nem jó jelek, hogy létrehoznak egy új korrupcióellenes intézményt, amelynek a kialakítását nem előzte meg részletes társadalmi vita,

majd politikai érvet használ a kormány a kiválasztásnál.

Ezen túl azt sem világos pontosan, hogy milyen jogkörei lesznek az új testületnek. Bod Péter Ákos kifejtette, hogy ha az új intézmény tudomására jut, hogy valamelyik magyar hatóság – például az ügyészség – nem úgy járt el, ahogy kellene, legfeljebb felkérheti majd őket, hogy mégis járjanak el rendesen.

A közgazdász szerint a legjobb döntés az lett volna, ha új hivatal helyett a magyar kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez, mert az új „hatóság” felállítása nyilvánvalóan

nem lehet egyenértékű a csatlakozással.

Bod Péter Ákost egyébként 2006-ban Orbán Viktor még közös miniszterelnök-jelöltnek ajánlotta az MDF-nek a két választási forduló között. Dávid Ibolya, az MDF akkori vezetője azonban elutasította a javaslatot. Orbán első miniszterelnöksége idején egyébként Bod Péter Ákos a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadója volt.

A lap kereste az ügyben Kovács Zoltán minisztériumát, ám eddig nem válaszoltak.

Bod Péter Ákos elmondta, a kiválasztás szakmai része egy önéletrajz és egy publikációs lista beküldéséből állt. Semmilyen további forduló nem volt, arról sem jeleztek vissza, hogy megkapták-e az önéletrajzot. Csak a végén közölték, hogy hol lehet megnézni a kiválasztottak névsorát.

(Bod Péter Ákos/Facebook / szabadeuropa.hu)

Kapcsolódó:

“Ez egy sóhivatal” — Így reagáltak a szakemberek a korrupciót felszámolók kinevezésére

 

Valódi Hírek