Kiderült: Ennyi lehet a minimálbér jövőre

Zajlanak a tárgyalások.

Nagyon szűk mezsgyén mozoghatnak idén a minimálbér-tárgyalások, a szakszervezetek minimumelvárása az inflációval megegyező mértékű emelés, amibe talán még a munkaadók is belemennek, ha nem romlik meg drasztikusan a munkaerőpiaci helyzet a következő hónapokban

– írja a VG.hu.

A 24.hu-nak nyilatkozó érdekképviseletek is azt mondták, az infláció körüli emelés elfogadható lehet, feltéve hogy a kormány is valamilyen formában részt vállal belőle.

Az idei tárgyalások legnagyobb kérdése

a várható infláció mértéke

lesz, amelyről pontos adatot még sem a Pénzügyminisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Banktól nem kaptak a szociális partnerek. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szolgál egyedül támpontként, amely jövőre 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósol.

Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is

bruttó 223-228 ezer

forintra emelkedik a jelenlegi 200 ezer forintról, míg a most bruttó 260 ezer forintos garantált bérminimum

290-296 ezer

forintra nőhet.

Azon se csodálkozhatnánk a portál szerint, ha az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek is feljebb tolódnának.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre azt nyilatkozta a VG-nek, hogy egyedül abban az esetben elégednének meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség réme, és ezt megbízhatóan alátámasztja a munkáltatói oldal.

Nyilvánvaló, hogy önként és dalolva nem engedhetik a létminimum alá a minimálbér nettó tartalmát, ez egy sarokpontja a megállapodásnak – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Valódi Hírek