Újabb csapás: Tömegével zárhatnak be a gyógyszertárak is a rezsinövelés miatt

Nem tudják kigazdálkodni a megemelt rezsiszámlákat.

A patikák is hatalmas rezsiemelkedést tapasztalnak, főleg azok a gyógyszertárak küzdenek a túlélésért, amelyek kistelepüléseken szolgálják ki a lakosságot és kis forgalmat bonyolítanak le — írta napi.hu.

Tekintve, hogy a gyógyszertárak is kétszeres háromszoros rezsiemelkedést tapasztalnak, ezért a patikák 20 százaléka veszélyben van — mondta lapnak Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke. Kiemelte, főleg azok a patikák küzdenek a túlélésért, amik kistelepüléseken vannak és kisebb forgalmat bonyolítanak le.

Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója szintén megerősítette:

a kistelepüléseken lévő patikusok küzdenek a leginkább a megélhetéssel,

ha csak az úgynevezett kereskedelmi tevékenység lenne a számukra a legfontosabb, akkor már rég nem lennének patikusok.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének legutóbbi felmérése szerint több mint háromszorosára nőtt a patikákban megjelenők száma az elmúlt két évben, a háziorvosi kontaktusokhoz képest — mondta Mikola Bálint.

Hangsúlyozta, a pandémia, a háborús konfliktus miatt kialakuló energiaválság, az infláció, számos változást hozott a gyógyszertárak életében is, mint elmondta, a koronavírus-járvány a gyógyszerészek szerepét fókuszba helyezte. Adataik szerint a gyógyszerészek a korábbi 8 perc helyett 13 percet foglalkoznak a betegekkel.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Amerikában már a patikák alkalmazottai is részt vettek a lakosság vakcinálásában, a magyar gyógyszerészszakma is felhívta erre az egészségpolitikusok figyelmét, hogy ez jelentős terhet venne le az egészségügyről, de ezzel kapcsolatban még nem született döntés .

A világjárvánnyal kapcsolatban Mikola Bálint elmondta: nagyon hiányzik az intézményes tesztelési eljárás, ezért nem tudni, hogy éppen milyen koronavírus- vagy influenzajárványra lehet számítani a következő időszakban. Szakemberek szerint idén az influenzajárvány kiterjedt lesz és sokkal korábban jelentkezik majd mint 2021-ben.

Fontosnak nevezte az úgynevezett adharenciát, a betegek együttműködését, mivel a betegek több mint fele nem úgy szedi a gyógyszerét, ahogy kellene.

(napi.hu)

Valódi Hírek