Hatalmas spórolásba kezd a pécsi önkormányzat Orbánék kamu rezsicsökkentése miatt

Csökken a nyitvatartási idő az orvosi rendelőknél.

Az önkormányzat több mint száz intézkedéssel másfél milliárd forintot takarítana meg a jövő évben várhatóan 6,5 milliárddal emelkedő rezsiköltségekből.

Novembertől április 30-ig lenne érvényes az a 104 pontos intézkedéscsomag, amelyről több hónapja tart egyeztetéseket a pécsi városvezetés és amelyet hamarosan a megyei jogú város közgyűlése is tárgyalni fog mielőtt megküldik a kormányzatnak — írta a PécsMa.hu arról az önkormányzati sajtótájékoztatóról, amit az ellenzéki vezetésű város két alpolgármestere, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos tartott kedden.

Elmondták, hogy a jelenlegi energiaárakkal számolva

jövőre 6,5 milliárd forinttal kell többet költenie a pécsi önkormányzatnak

áramra és fűtésre a város intézményeinél, cégeinél, és a polgármesteri hivatalban. A különböző intézkedésekkel összesen 1,5 milliárdos megtakarítást remélnek — írta beszámolójában a Népszava.

Az önkormányzat adatai szerint a legnagyobb tétel az áramdíj emelkedése, 5,3 milliárd, azon belül pedig a közvilágítás. Mivel számos intézmény és cég a távfűtési rendszerre kapcsolódik,

a gáz árának emelkedése közel 700 milliós növekményt jelent, a távhő drágulása pedig 541 millióval terheli majd a költségvetést.

Megjegyezték, az áram esetében tizenkétszeres a drágulás, de már idén is ötszörös áron vették 2021-hez képest az önkormányzati cégek.

A megszorító, költségcsökkentő intézkedéseknek drámai következményei lehetnek:

  • A cégeknél, intézményeknél, és a polgármesteri hivatalban – a gyermeknevelési és szociális intézmények kivételével – 20 fokban maximálják a fűtési időszakban a hőmérsékletet, ahol lehet, bevezetik a pénteki home office-t és több más spórolási lehetőséget is vizsgálnak.
  • A több telephellyel rendelkező intézményeket központosítják, a felszabaduló épületeket megpróbálják értékesíteni.
  • Az őszi-téli időszakban zárva tart a Nevko uszodája, ahol éppen felújítás zajlik, január egytől zárva lesz a Lauber Dezső Sportcsarnok is energetikai korszerűsítés miatt, és télen nem lehet látogatni a Szivárvány Gyermekházat, valamint a Boldogság Házát sem.
  • Egyes intézményeknél felülvizsgálják a nyitvatartási időt, az egyetemmel közösen működtetett Tudásközpontnál például várhatóan jelentősen csökkentik azt. Terv készül az önkormányzati lakások energetikai fejlesztésére, a nehezen fejleszthető ingatlanokat a lakóknak értékesítenék, plusz bevételt generálva. Napelemes rendszerre kötnék a Kodály Központot, lecserélnék a Pécsi Nemzeti Színház lámpáit, és a 25 foknál nem melegebb vízzel működtethető Hullámfürdő energetikai rendszerét is teljesen megújítanák.
  • Az egészségügyi intézményeknél (rendelőintézetek) csökken a nyitvatartási idő, jelenleg 7-től 19-ig vannak nyitva, de csak 17 óráig lesznek.

Ruzsa Csaba hangsúlyozta, hogy a kormány által a rezsiválsággal kapcsolatban elvárt intézkedési terv részeként már előkészítés alatt áll a „2030 Pécs – Zöld és okos stratégiai program„, de szeretnének egy közvilágítás-korszerűsítési programot is.

Nyőgéri Lajos elmondta, a civil szervezeteknek bevezetnének egy „mentőcsomagot” is, amivel elképzelésük szerint egy, a város és a kormány által egyenlő arányban feltöltött alapból a kötelező állami és önkormányzati feladatokat ellátó civil szervezeteket segítenék. Felállítanának egy új szociális rendszert is, benne megnövelt gyógyszertámogatást, tűzifatámogatást a hátrányos helyzetű, rászoruló családok, diákok, idősek megélhetéséhez, lakhatásához. Mint mondta, ehhez is kormányzati segítségre lenne szükség.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek