Kiderült Orbánék újabb veszélyes stiklije: A magyar kormány akadályozza a NATO és Ukrajna közötti tárgyalásokat

Nem engedik hivatalos tárgyalóasztalhoz az ukránokat.

Szerdától három napon keresztül tárgyalnak a NATO védelmi miniszterei Brüsszelben, szinte kizárólag az orosz-ukrán háborúról — számolt be róla az rtl.hu.

Magyarország viszont már öt éve, hogy akadályozza az ukránokat a tárgyalások lefolytatásában, a magyar ellenállást többek között a magyar kisebbség nyelvhasználatát sújtó ukrán törvények váltották ki.

A HVG információi szerint, mivel magas szinten nem tarthatnak NATO-Ukrajna találkozót, egy informális vacsorán fognak tárgyalni Szerhij Reznyikov ukrán miniszterrel. A portál hozzátette, ez azt jelenti, hogy a NATO-főtitkár nem fog sajtónyilvános bevezetőt mondani, nem lesz sajtótájékoztató és döntések sem születnek.

Arról is tárgyalásokat folytatnak majd, hogy hogyan tudnának Ukrajnának további támogatást adni. Ezzel kapcsolatban a hvg.hu NATO-s diplomata forrása alapján a portál hangsúlyozta: fontos, hogy a NATO hadviselő félként nem vesz részt, és nem is kíván részt venni, fegyvereket nem ad az ukránoknak, viszont a tagállamok külön-külön ezt megtehetik, és rendszerint meg is teszik.

Két nagyobb témája lesz az ülésnek: a NATO védelmi és elrettentési berendezkedése, valamint a szövetség különböző műveletei, például Koszovóban és Irakban. Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre több szó esik az oroszok nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéséről is, és a NATO komolyan veszi a moszkvai üzeneteket.

Hogy mi történne, ha Oroszország tényleg beváltaná a fenyegetést, arra nincsenek konkrét forgatókönyvek, a hivatalos válasz csupán annyi, hogy a válasz arányos lenne. A NATO úgy gondolja, hogy „nem hagyományos fegyverek használata

visszavonhatatlanul megváltoztatná a konfliktus kimenetelét”.

A közelmúltban a Fókusz is forgatott arról, hogy mi történne, ha Vlagyimir Putyin tényleg ledobná az atomot. Feledy Botond külpolitikai szakértő úgy látja, az Egyesült Államok készen állhat arra, hogy egy nukleáris fenyegetésre katonai eszközökkel válaszoljon.

Videó:

(rtl.hu)

Valódi Hírek