Utánanéztek a tanárokat kirúgó tankerületi vezető diplomájának — Nem hiszed el, mi derült ki

Egyre jobb.

„Az öt tanárt kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezető diplomamunkájának jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll”

– írja Hadházy Ákos Facebookon. Az országgyűlési képviselő korábban már közzétette, hogy Marosi erkölcs és etika szakon végzett, diplomamunkájának témája pedig a „pedagógusok véleménye a halálbüntetésről” volt.

Hadházy aztán ellenőriztette a teljes szöveget egy meg nem nevezett hozzáértővel, aki azt írta neki a szakdolgozatról:

„A diplomamunka legalább 36 százaléka más forrásokból

szó szerint átemelt,

ennek megfelelő jelölése nélkül. Nagy valószínűséggel ennél nagyobb arányban tartalmaz plagizált részleteket, azonban több esetben a megadott forrás nem volt megtalálható vagy pedig a diplomamunka megjelenése óta megváltozott.”

A szövegben előfordulnak „szó szerint átemelt részek”, idézőjel használata és forrásmegjelölés nélkül, idézőjel nélkül és helytelen/hiányos forrásmegjelöléssel, illetve idézőjel használata nélkül, forrásmegjelöléssel – bár minden szó szerinti idézetnél kötelező idézőjelet tenni és megjelölni a pontos forrást.

Hadházy szakértője emellett hiányos ábrákról, komolytalan forrásokról (Wikipédia), rossz linkekről, trehány irodalomjegyzékről is beszámolt.

„A szerző nemtörődömségét mutatja, hogy a mások munkájából kimásolt mondatoknak a végén többször lemaradt a mondat végi írásjel, jelezve, hogy azokat kapkodva másolta és „saját” munkáját el sem olvasta annak elkészülte után.”

A szakértő szerint, mivel volt néhány helyes forrásmegjelölés is, Marosi tisztában volt a helyes idézés szabályaival. „Következtetésképp, azokon a helyeken, ahol plagizált, azt szándékosan, annak tudtában követte el, hogy tisztában volt tettének helytelenségével, ami további súlyosbító tényező.”

(via 444.hu)

Valódi Hírek