Felháborító: Gusztustalan választ adott a kerületi polgármesternek a kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi vezető

Csak beszélgetni szeretett volna.

Ne üsse bele az orrát az oktatási ügyekbe — körülbelül így reagált hivatalnoknyelven a Belső-Pesti Tankerület szakmai vezetője a terézvárosi polgármesternek, aki találkozót kezdeményezett vele a Kölcsey gimnázium tanárai és diákjai ügyében, írta beszámolójában a hvg.hu.

„Én csak beszélgetni szerettem volna, mert aggaszt a kerületi diákok, tanárok sorsa”

— írta Facebook-oldalán Soproni Tamás terézvárosi polgármester abban a bejegyzésben, amiben közzétette Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület szakmai vezetőjének megkeresésére vonatkozó válaszát.

Ebben az oktatásügyi hivatalnok, aki döntött a kerületben található Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának azonnali kirúgásáról, hivatalos nyelven azt fogalmazza meg, hogy a polgármester csak ne üsse az orrát az oktatási ügyekbe:

„A nevelés-oktatás feltételeinek biztosítása a kerület állami fenntartású iskoláiban a tankerület feladata és felelőssége,

a tankerületi központ sem kíván beleszólni abba, hogy az önkormányzat hogyan és kikkel látja el feladatait”.

Marosi jelezte azt is, hogy nem tartja indokoltnak a személyes találkozást, és megerősíti korábbi döntését is a kirúgásról, ami „kizárólag a hatályos jogszabályból fakadó lépés volt”, és arról is írt, hogy a pedagógusok egyértelműen megszegték „a pedagógus jogviszonyból fakadó” kötelezettségeiket.

Mint fogalmazott, a polgármester közreműködését csak akkor fogadja el, „amennyiben az arra irányul, hogy a pedagógusok a jogszabályokban számukra biztosított, törvényes módon fejezzék ki véleményüket, úgy, hogy az a gyermekek tanuláshoz való jogának érvényesülését ne korlátozza”.

Szerinte ennek a törvényes kerete a sztrájk. A lap viszont felhívta a figyelmet arra, hogy érvelésével akad némi probléma:

A kölcseys tanárok kirúgása nagy felháborodást váltott ki a diákok és a szülők között, illetve a pedagógustársadalomban is. Előbb több demonstrációt tartottak az iskola előtt, majd a pedagógusnapon hídfoglalással és koncertekkel színesített több tízezres tüntetés volt a fővárosban.

A tankerületi központok azóta is küldik a fenyegető hangvételű leveleket a tiltakozó tanároknak, aminek az lett a következménye, hogy országszerte szimpátia-tüntetéseket szerveztek.

A tanárok azért tiltakoznak polgári engedetlenséggel, hogy magasabb fizetést és megbecsültséget követeljenek, mert a kormányzat kiüresítette a sztrájktörvényt, így nem maradt más eszköz számukra.

(Soproni Tamás/Facebook / hvg.hu)

Valódi Hírek