Rendkívüli: Sorra küldik ki a tanárokat fenyegető leveleket a tankerületek — Élőlánccal tiltakoznak a Szent László Gimnáziumnál

Bosszút állnak a tanárokon.

Tömegével küldik ki a tankerületek a tanároknak a figyelmeztetéseket, egyes esetekben felmondó leveleket is — számolt be róla a hvg.hu. Van olyan budapesti iskola, ahol élőlánccal akarják védeni az egyik osztályfőnököt, máshol a tanárok a tankerületi központhoz vonulnak, hogy kifejezve tiltakozásukat, személyesen és nyilvánosan vegyék át a levelet.

A lap beszámolója szerint élőlánccal tiltakoznak pénteken a szülők és diákok a kőbányai Szent László Gimnázium épülete előtt, miután kiderült, hogy elbocsátják az egyik tanárt. A végzős gimnazisták egyik osztályfőnöke október 5-én polgári engedetlenség keretében tiltakozott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsátása ellen. Ezért a szülők szerint

a Kelet-Pesti Tankerület pénteken neki is személyesen fogja kiküldeni az azonnali hatályú felmondást.

A szülők az épület előtt, a diákok az épületen belül állnak majd őrt — írták.

Hasonló tiltakozó akciót szerveznek a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnáziumban. Hutai László igazgatót csütörtökön hívták be a tankerületi központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24, névre szóló levelet. Ezeket át kellett volna adnia a címzetteknek – a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak – ők azonban a borítékokat nem vették át, arra hivatkozva, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgató, hanem maga Rábel Krisztina. Péntek reggel közösen mennek a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé, hogy személyesen vegyék át a leveleket.

Szintén levelet kapott a Külső-Pesti Tankerületi Központtól 18 tanár a pestszentlőrinci Brassó Utcai Általános Iskolában, melyben arra figyelmeztetik őket, hogy mivel hétfőn munkabeszüntetéssel éltek, vagyis csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz, a legközelebbi alkalommal

rendkívüli felmentéssel bocsátják el őket.

„Kérem, hogy a jövőben a hasonló magatartástól tartózkodjon”

— olvasható a levélben.

Hasonló jellegű levelet kapott a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 11 tanára is. Van olyan köztük, akinek ez már a második figyelmeztetése, de azt mondta, hogy

harmadszorra is bele fog állni a polgári engedetlenségbe.

„Behívatták az igazgatónőt délelőtt, neki odaadták a felmondóleveleket, hogy ő adja át nekünk. Ma délben kapták meg a kollégák”

— mondta a lap egyik forrása.

Korábban az iskola biológia-kémia tanára, Vásárhelyi Ágnes levelet írt a tankerület vezetőjének, aki egyébként korábban kollégája is volt.

„Éva, mi ma rendetlenkedtünk, mert fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy nem jó az irány. A ránk bízott gyerekek veszélyben vannak, de nem azért, mert ma engedetlenkedünk, hanem azért, mert nincs tanár az óráik egy részén, és ez az arány emelkedni fog, ha becsukjátok a szemeteket. Te meg fogsz bennünket büntetni, vagy megkérdezed, hogy mi a baj?

Fenyegetni fogsz bennünket, vagy megpróbálsz segíteni?

Sokan azt mondják, hogy nincs választásotok, sem Nektek, sem az iskola igazgatóinak. Mi azonban azt gondoljuk, hogy van választásotok”

— írta bejegyzésében a tanár.

A budai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 38 pedagógus kapott hasonló levelet. A megfenyegetett tanárok közt van nagyjából az iskola összes magyar és történelem tanára, a matematika és nyelvtanárok jelentős része, körülbelül a tantestület fele.

Több tanár szerint

legalább 1000 tanár fog hasonló levelet kapni, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

A konfliktus tetőpontja akkor várható, amikor sokan a tanárok közül továbbra is élnek majd a polgári engedetlenség eszközével és ezzel már egyértelműen az elbocsátásukat kockáztatják, ha a tankerületek folytatják az eddigi „gyakorlatot”. Ha sok tanár így is tiltakozik, akkor akár tömeges elbocsátásokra is lehet készülni, az egyébként is tanárhiánnyal küzdő magyar közoktatásban.

(hvg.hu)

Valódi Hírek