Hatalmas összeggel nő az autópályák használata: Sose találod ki, ennek ki a nyertese

Meglepetés!

Az ideinél összességében 29 százalékkal fognak többe kerülni az autópálya-matricák, ez derül ki az Mfor.hu számításából, amit a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (NÚSZ) a közérdekű adatigénylésükre kapott adatok alapján végeztek el.

A NÚSZ rendelkezésre bocsátotta, hogy az idei évben eddig melyik matricából mennyi fogyott, a lap ez alapján számolt, amire azért volt szükség, mert a matricák ára nem egységesen nőtt. A differenciált emelés azt jelentette, hogy volt olyan matrica, melynek ára 5 százalékkal emelkedett, és volt olyan, ami 40-70 százalékkal.

Az információk alapján a legtöbbet értékesített matricák a 10 naposak, illetve havi matricák. Az augusztusig eladott 11,3 millió matricának több mint a fele (6,4 millió darab) 10 napra volt érvényes, további nagyjából 2 millió volt az egy hónapra szóló.

Az eladott éves matricák közül a megyeiek száma 2,3 millió volt, ami nagyjából az értékesített mennyiség 20 százaléka. Éves országos matricából viszont mindössze 580 ezer fogyott, ami csak az 5 százaléka az összes értékesítettnek.

Ez azért is érdekes, mert a kormány az éves matricák áremelésének mértékét emelte ki szeptemberi közleményében, azt írták: „A tervezettnél kevésbé nő jövőre az éves útdíj-matricák ára”, tehát az a matrica drágul kevésbé, amiből szinte a legkevesebbet veszik az autósok.

A matricák több mint 90 százalékát személyautóra vásárolták meg, ezeknek több mint fele heti matrica volt.

Az áremeléssel az autópályák matricás útdíjából származó bevétel, ami idén augusztus végéig 79 milliárd forint volt, jövőre az év első nyolc hónapjában – ha nem változnak a sofőrök matricavásárlási szokásai, azaz jövőre is ilyen mennyiségben vásárolják ezeket a termékeket –

102 milliárd forintra nő.

Ez 29 százalékos emelkedést jelent.

Ez az összeg pedig nem az államhoz kerül majd, hanem az autópályák építésére és üzemeltetésére kiírt 35 éves koncessziót tavasszal elnyert, a kormány közelébe erősen beágyazott konzorciumé. A konzorcium pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

(via mfor.hu)

Valódi Hírek