Rétvári Bence bemondta: Az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt

Jó időzítés.

Amikor szerdán országszerte a tanárok méltatlanul alacsony bérei, és a botrányos oktatási körülmények miatt tiltakoznak tanárok, diákok és szülők, Rétvári Bence, az oktatásért felelős Belügyminisztérium államtitkára Székesfehérváron méltatta a kormány oktatáspolitikáját a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének átadóünnepségén.

Rétvári arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter iskolaépítő programját igyekezett a kormány folytatni. Az államtitkár azt is elmondta, hogy

a kormány az oktatásba fektetett be, és ezt a munkát a jövőben is folytatni kell.

Rétvári úgy fogalmazott, „az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon”, ennek részeként megmentették és felújították a falusi kisiskolákat is. Szavai szerint összesen 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg tíz év alatt, a fehérvári gimnázium fejlesztésére több mint 4,2 milliárd forint támogatást biztosítottak.

Rétvári úgy véli, nemcsak „téglával és malterral harcoltak”, hanem 26 milliárd forintból korszerű digitális környezetet teremtettek 2800 helyszínen, további négyezer helyen wifikapcsolatot építettek ki, és kétezer intézményben sávszélesség-bővítést hajtottak végre. Az államtitkár arra is büszke volt, hogy idén 120 ezer laptopot osztottak ki tanároknak és diákoknak, és hétmilliárd forintból okostantermeket létesítenek 180 iskolában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány fontosnak tartja a keresztény iskolákat, nagyra tartja a csaknem 4200 gyereket nevelő ciszterci közösséget, amely tevékenységével szolgálja a nemzetet, a hazát és az egész kereszténységet. Szent BernátLángolj és irányíts!” üzenetét tolmácsolva azt mondta, a keresztény, hívő fiataloknak nem szabad elbújniuk, a közösségi szeretetet és élményt, a keresztény értékeket tovább kell adniuk, ebben segítenek az olyan nagy múltú intézmények, mint a ciszterci rend székesfehérvári gimnáziuma.

Vargha Tamás, a város fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy „a tanárok és diákok lelke tette naggyá és teszi naggyá ezt az iskolát” a múltban és a jelenben is, ezek nélkül ma nem létezne ez az iskola sem.

(MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/10/05/friss-mar-a-kozszolgalati-dolgozok-is-kiallnak-a-tanarok-mellett-orbanek-rendelete-ellen-is-tiltakoznak

Valódi Hírek