Itt vannak a részletek: Totálisan átszabná az egészségügyet Pintér Sándor, a szabad orvosválasztás is megszűnik

Ha elfogadják a tervezetet, teljesen átalakul az egészségügy.

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást — többek közt ez áll a Belügyminisztérium által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó javaslatcsomagban, amely több száz milliárd forintot érint.

A tervezetet a Medical Online ismertette hétfőn.

A tervezet alapján a szabad orvosválasztás az alapellátás kivételével

teljesen megszűnne

az állami fenntartású intézményekben. Minden beteget az adott időpontban éppen beosztott orvos látna el az érintett intézményekben.

A háziorvosi ellátást is teljesen átszabnák: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) jelölné ki a körzethatárokat, és a betöltetlen körzeteket is az OKFŐ kezelné.

A gazdaságtalan üzemméretű praxisokat 2028. január 1-jéig megszüntetnék.

A háziorvosok kompetencia-listája bővülne, azaz a meglévő szakvizsgáikkal olyan ellátásokat is nyújthatnának, amelyeket eddig kizárólag a szakrendelések végezhetek. A háziorvosok új szoftvert is kapnának az államtól, amelyet

kötelező alkalmazniuk.

Az orvosi ügyelet megszervezését Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra bíznák.

A szakrendelőket államosítanák, ennek pontosabb ütemtervéről januárig kellene egy újabb előterjesztésnek elkészülnie. Csak a felmérésre 620 millió forintot kér a BM.

A koncepció szerint a jövőben egy megyében egy irányító, önálló jogi személyiséggel rendelkező egészségügyi intézmény működne, a városi kórházak pedig a megyei irányító intézmények telephelyeiként, társkórházként működhetnének.

A kórházakban a látogatási szabályokon is változtatnának: a látogatási időt és a látogatók számát is korlátozhatnák, valamint előzetes bejelentkezéshez — akár online előjegyzéshez — köthetnék a látogatást az intézmények.

Emellett lehetővé tennék, hogy a beteg meghatalmazzon valakit, aki mellette tartózkodhatna és

közvetlenül segíthetné az ápolását.

 

Valódi Hírek