Elképesztő, mi derül ki a statisztikákból: Magyarországon sanyargatják a leginkább a szegényeket az adókkal

Mármint az egész világon.

Az egész világon Magyarországon a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése — ez derült ki a G7 nemzetközi statisztikai összehasonlításából, amelynek eredményét hétfőn közölte a lap.

A lap összegzi, hogy az országok vagy az szja-t, vagy a társadalombiztosítási járulékok fizetését szabályozzák több kulccsal, egykulcsos adók esetén azonban egy bizonyos határig adómentessé teszik a jövedelmet.

2010 előtt a minimálbér összegéig Magyarországon sem kellett szja-t fizetni.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése tartalmaz egy kimutatást, amelyben a minimálbér adózását vizsgálták meg 42 országban.

Az ILO 2019-es adatai alapján még az USA tagállamai közül több, illetve a munkabéreket legendásan magas adókkal sújtó Belgium is kisebb adót vet ki a bérekre, mint a magyar állam.

„A saját meghatározása szerint családbarát kormányzat a házasságok számának emelését kiemelt kérdésként kezeli, de a gyermektelen házastársak adózása is inkább magasnak tekinthető, mint alacsonynak. Magyarországon az első házasok havi 5 ezer forintos szja-kedvezményt kapnak két éven át.

Ehhez képest az adóztatási bajnok Belgiumban 10 százalékponttal kisebb a házasok adója alacsony kereset esetén, mint az egyedülállóké”

— fogalmaznak a cikkben.

A magyar állam ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban

kiemelten sokat von el a gyermeküket egyedül nevelőktől is,

különösen akkor, ha egyébként is keveset keresnek.

Egyedülálló szülőként az átlagbér felét megkeresve háromszor annyi elvonást kell megfizetni, mint a legfejlettebb országok átlaga.

Az Egyesült Államokban az ilyen keveset kereső szülő nemhogy nem adózik, de állami támogatáshoz jut: a jövedelmének 8 százalékát kapja támogatásként. A magyar családbarát politika pedig 15 százalékot elvesz.

A magyar szinthez közeli adók csak Németországban vannak, de még ott is negyedével kisebbek az elvonások a hazaiakhoz képest.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a magyar adórendszer mindeközben

a tehetősebbeket elég alacsony adókkal terheli:

a 154 ország és terület közül Magyarországon az 59. legalacsonyabb a magas jövedelműek adózása.

Az egyetlen fejlett ország, amely a magyarhoz hasonló jövedelemadókat alkalmaz, az Új-Zéland, de itt is vannak kedvezmények az alacsonyabb jövedelműek számára.

Arányaiban Magyarországon az szja kulcsa alacsony, a tb-járulék inkább átlagos a többi országgal összehasonlítva. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a fejlett nyugat-európai országokban ezért cserébe világszínvonalú egészségügyi ellátást kapnak a munkavállalók, nem kell a saját pénzükből finanszírozniuk az ellátásukat.

Ezzel szemben Magyarországon egyre kevésbé működőképes az állami egészségügy, így rengetegen vesznek igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Az összehasonlításról a grafikonokat >>ITT<< tudod megnézni.

 

Valódi Hírek