Nézzék meg, mit tettek az 12 év alatt az egészségüggyel! — nagyon kiakadt Komáromi Zoltán a kormány legújabb húzásától (+videó)

A Fidesz 12 év alatt tönkretette az egészségügyi ellátást.

Korántsem csak az egészségügyre igaz a közmondás, de arra feltétlenül: túl komoly dolog ez ahhoz, hogy önökre, a Fideszre lehessen bízni. 12 éve önökre van bízva, és nézzék meg hova juttatták! — jelentette ki Dr. Komáromi Zoltán, egészségügyi árnyékminiszter a Parlamentben hétfőn.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy 20 napja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója mondta el egy országos konferencián, hogy ötödével kevesebb beteget látnak el a szakrendelők most, mint a Covid-járványt megelőző évben. Mint mondta, ennek lehetne örülni is, hogy ennyivel javult a lakosság egészségi állapota, de – mint mondta – sajnos nem ez a helyzet.

„20 százalékkal csökkent az onkológiai szűrések száma, a rehabilitációs ellátások teljesítménye, kevesebb mint a felére esett vissza. Ezrével futnak be a NEAK-ba az ellátatlanságra, hosszú várakoztatásra, a szakellátások elérhetetlenségére vonatkozó panaszok. Nem a beteg lett tehát kevesebb, hanem az elmúlt hónapokban, 8 milliárd forinttal nőtt az állami kórházak adósságállománya, amit gyakorlatilag tetéz az, hogy 12-14 milliárd forintnyi ellátáshoz nem férnek hozzá a betegek”

— hangsúlyozta Komáromi Zoltán.

A politikus két példáról is beszámolt: mint mondta, tíz napja jelentették be, hogy a Fejér Megyei Szent György Kórház gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés humánerőforrás miatt átmenetileg szünetel, előtte egy héttel hallottunk arról, hogy a soproni gyerekkardiológiai szakrendeléssel, ugyanez a helyzet.

„Ebben a helyzetben kívánja a kormány, a kórházak után államosítani a járóbeteg-szakellátást is, ami nyilvánvalóan a helyzet további romlásával járna”

— mondta Komáromi Zoltán, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan most kerül a kormány elé (októberben) az új egészségügyi stratégia, de semmilyen egyeztetés nem folyt se az Orvosi Kamarával, sem pedig a betegszervezetekkel.

„Mit kíván tenni a kormány az egészségügyi ellátás folyamatosan magasabb színvonaláért?”

— tette fel kérdését a politikus.

Videó:

.

Valódi Hírek